Hamarosan magyarul is megjelenik az Unortodox

A Deborah Feldman könyvéből készült minisorozat világszerte nagy sikerrel indult a Netflix kínálatában. Idén szeptemberben Getto Katalin fordításában magyarul is megjelenik a sorozat alapjául szolgáló regény.

A külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban. Előírták számára, mit viselhet, kivel beszélhet, mit olvashat. Az oktatásával alig törődtek, az egyetlen elvárás vele szemben az volt, hogy engedelmes lány és jó feleség váljon belőle. Mindössze tizenhét éves volt, amikor hozzáment a családja által kiválasztott férfihoz, akit alig ismert.

Deborah fuldoklott a mind érzelmi, mind testi értelemben diszfunkcionális házasságban, és a közösségben, amely nagyon szűk teret hagy a nőknek, legyenek bármennyire tehetségesek. Deborah-t pánikrohamok gyötörték, és elképzelése sem volt arról, hogyan enyhíthetne szorongásán.

Deborah Feldman (1986) Berlinben élő amerikai-német író, aki a brooklyni Williamsburgben, a szatmári haszid zsidók közösségében nőtt fel. Már gyerekként sokszor került összetűzésbe a szigorú vallási szabályokkal. Tizenhét éves volt, amikor férjhez ment, s mindössze tizenkilenc, amikor megszületett a fia. 2006-ban irodalmat kezdett tanulni a Sarah Lawrence College-ban, és három évre rá a fiával együtt elhagyta a haszid közösséget. Unortodox című önéletrajza 2012-ben jelent meg és azonnal sikerkönyv lett.

Kilátástalan helyzetében fokozatosan találta meg a kiutat: miután megszületett a fia, egyre világosabbá vált számára, hogy képtelen megfelelni a haszid zsidó közösség elvárásainak, és maga mögött kell hagynia addigi életét. Egy bátor elhatározással feláldozott hát mindent, amit addig ismert, hogy szabad lehessen, és gyermekét is szabad embernek nevelhesse.

Deborah Feldman kötetének megjelenése óriási vihart kavart, korábbi közössége üldözte és számtalan alkalommal megfenyegette. Ő mégsem bánja, hogy mindenki számára elérhetővé tette történetét, mivel hisz abban, hogy könyvével párbeszédet kezdeményezhet a zárt vallási közösségekben tapasztalható gyakori elnyomásról és bántalmazásról, és hangot adhat azoknak, akikre korábban senki sem figyelt. A könyv alapján készült sorozat már látható a Netflixen.

Új sorozat a Netflixen az Ultra-ortodox zsidókról – Kibic Magazin

Ha szeretted a Shtiselt, akkor majdnem biztos, hogy az Unorthodox-ot is szeretni fogod! A 4 részes minisorozat Deborah Feldmann 2012-es Unorthodox: The Scandalous Rejection of my Hasidic Roots című bestsellerén alapul, amelyben azt írja meg, hogy fiatal anyaként hogyan hagyta el Brooklyn Williamsburg negyedének szatmári zsidó közösségét.

Részlet a kötetből:

„Ám a szerződés, amit oly régen kötöttünk Istennel, nem ugyanaz a szerződés, amit Zeidy kötött a rebbével ötven évvel ezelőtt. Amikor a szatmári rebbe bejelentette, hogy kehilát, azaz közösséget alapít Williamsburgben, Zeidy hűséget és engedelmességet fogadott neki anélkül, hogy tudta volna, mivel jár mindez, és ezzel a lépésével az egész család és az összes eljövendő nemzedék sorsát ehhez a közösséghez kötötte. Odaát, Európában Zeidy családja nem így élt. Ősei nem voltak szélsőségesek; tanult emberek voltak, akik parkettás, perzsaszőnyeggel ékes lakásokban éltek, és szabadon utaztak az egész kontinensen.

A rebbe döntötte el, hogy nem olvashatok angol nyelvű könyveket és nem viselhetek piros színű ruhát. Elszigetelt bennünket a nagyvilágtól, hogy soha többé ne vegyülhessünk el benne. Ha nem voltam ott, amikor ezt az egyezséget kötötték, miért vagyok köteles betartani a szabályokat? Hogyan várhatja el tőlem Zeidy, hogy vakon kövessem a rebbét, ahogy ő tette egykor, mert magányos volt és rettegett, ahogy a többi túlélő, és nem volt hová fordulnia, ahol biztonságra talált volna?”

A következő linkre kattintva bele lehet olvasni a könyvbe: https://issuu.com/librikiado/docs/feldman_unortodox_beleolvaso

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp