Gulisio Tímea: Korona és rasszizmus, avagy mi van a fejekben?

Mi van a fejekben? (Tudatlanság-vírus, bűnbakképzés-mítosz?!) Jó lenne tudni, mert ami ott van, az nemcsak állítólag határozza meg a jövőnket. Gulisio Tímea véleménycikke.

„Indítsanak külön buszt a nyugdíjasoknak, mindegyikre jut egy csíkszemű!” – söpört végig egy közösségi oldalon. A mondat szerzője idős néni, aki szerint egyébként a Facebook hülyeség. Arra mindenesetre jó, hogy okosságokat osszunk meg rajta.

Mikor hetekkel később a japán turistacsoportot kórházba szállították, senki sem csodálkozott. Az talán kevesebbekhez jutott el, hogy a leletük negatív lett.

Az első két magyarországi fertőzött két iráni diák. Már nemcsak a sárgák, a barnák is! Egyáltalán minek tanulnak itt arabok? Maradjanak otthon. Nem elég, hogy terroristák, még betegek is.

„Már megint a migráncsok. Majd a Viktor megállítja őket!” – hallatszik a tizenhetedik kerületi piac sütödéjében. Ide jár a munkás és munkanélküli férfinép apraja-nagyja. Főleg nagyja, ha sörhas-körméretet nézzük. Becsábított a rántott csirkemáj illata. Igazi szocreál talponálló. Megvan a hangulata. Ilyenkor úgy érzem, benne vagyok a sűrűjében, hogy látom a könyveken túli valódi életet. A dolgos, józan paraszti eszű emberekét. Már majdnem elmerülök ebben az illúzióban, mikor felnézek a falra, és torkomon akad a mustáros máj. Régi címerek, árpádsávos zászló, Rákóczi, hazafias idézetek. Mindezzel semmi baj nem is lenne, ha nem járna hozzá kötelezően a cigányozás, sárgázás. Itt ebben a kedves kis vidékies hússütőben „megtudtam” azt is, hogy mindezt direkt csinálják felülről, hogy irtsák a kínaiakat, úgyis túl sok van belőlük. És hogy valami hiba csúszhatott a dologba, hogy a fehéreket is megfertőzi. „Az nem igaz, csak mondják, ez csak a kínaiak baja, a génjeikben van, mi nem kaphatjuk el!”- mondja egy másik piros fejű vendég, azzal belök egy ki tudja hányadik kupica pálinkát.

Hát így állunk. Megjött Soros is, nem kellett rá sokat várni. Ismét egy közösségi poszt formájában. Valakitől, aki előtte pár nappal azt írta ki, a miniszterelnök a földönkívüli összeesküvés kulcsfigurája. De attól még a közösségi tér népe szemében nem csökkent a hitele, és megszaporodtak a poszt alatti egyetértő kommentek. Ilyenkor eszembe jut, mi van, ha xy egy félreinformáló összeesküvés követe. Viccen kívül: az emberek bármit bevesznek. Pedig tudnak olvasni, megvan az érettségijük, elvileg képesek gondolkodásra, ha önállóra nem is mindenki. Amit mondanak, azt elhiszik. Ha a tévében mondják, akkor azért, ha a haverok, akkor azért.

Minden a vírusról szól, a korona szót már le se merem írni, esetleg akkor, ha egy király megkoronázásáról van szó. Mindenki ezzel foglalkozik. Én ezt a jelenséget szellemi karanténnak hívom. És ez alól az élő közvetítések tömege sem ad felmentést. A Maradj otthon-sláger dúdolása sem. Be vagyunk zárva, és nem menekülhetünk.

Mikor ezeket a sorokat írom, még nem állnak rendőrök minden utcasarkon. Még nem büntetnek meg, ha bemegyek a belvárosba, ami üres, mint egy apokaliptikus sci-fi helyszíne. Mégis más világ lett ez. Ridegségét nem csökkenti a megszokás, hogy mindenről mások tehetnek. Az idegenek. A 28-as villamoson ázsiai kamasz fiú ül, maszkot visel, fülében fülhallgató. Divatos, ápolt, udvarias. Engedi leülni az idős hölgyet, aki botjával hadonászva dörmög valamit magában. Hogy mit, az akkor derül ki, mikor a srác leszáll a kínai piacnál. „Kellett ezeket beengedni.” Lábán kínai cipő, bevásárlószatyrán kínai felirat…

Most már nem csak a kínaikat, meg zsidókat utáljuk, hanem az olaszokat is. Pedig fehérek. Szeretjük egymásnak küldözgetni az olasz orvos videóját, meg azt, ahogy indulókat énekelnek az erkélyről.

De azért maradjanak ott, ahol vannak, a digók. Ha a közelmúltban „olaszban” jártam volna, fel sem merném tenni a képeket. Talán azonnal karanténoznának.

„Mindet hipós zuhany alá kéne nyomni! Mit érdekel, akarja vagy nem. A gyerekeket, mindenkit.” Gázkamrába nem, ugye?

Állítólag ez már a második koronavírus-járvány. Az első nem kapott ekkora hangot. Állítólag nem is létezik. Állítólag biológiai fegyverként akarták alkalmazni, csak nem bizonyult elég hatékonynak. Állítólag a tobzoskától ered. Állítólag csak annyira veszélyes, mint egy sima influenza. Állítólag ez a 21. század pestise. Állítólag minden, meg annak ellenkezője. Meg a kettő együtt.

Mi van a fejekben? (Tudatlanság-vírus, bűnbakképzés-mítosz?!) Jó lenne tudni, mert ami ott van, az nemcsak állítólag határozza meg a jövőnket. Persze azt is lehet hinni, hogy ez a szép, misztikus dupla 20-as esztendő a világvége. A sokadik. És hogy a hiedelmek nem számítanak. De ezt mondani, a Holocaust után…

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp