Koronavírusban meghalt Romi Cohn rabbi, a legfiatalabb partizán

Koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Avraham „Romi” Cohn rabbi, aki a holokauszt idején partizánként több zsidó család életét is megmentette. 91 éves volt.

Romi Cohn Csehszlovákiában született, 10 éves volt, amikor az országot a náci Németországhoz csatolták. Nem sokkal ezután csatlakozott egy partizáncsoporthoz. II. világháborús élményeit A legfiatalabb partizán – Egy fiatal srác, aki a nácik ellen harcolt című könyvében írta le.

Romi Cohn rabbi

A holokauszt után kivándorolt az Egyesült Államokba, New Yorkban telepedett le, ahol később rabbiként és körülmetéléseket végző mohelként tevékenykedett. Az általa létrehozott alapítványos keresztül Tórát tanulni vágyó diákok tanulmányainak finanszírozásában nyújtott segítséget.

Idén Cohn rabbit kérték fel arra, hogy imával nyissa meg az amerikai Képviselőház megemlékezését, amelyet az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak.

(Times of Israel)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp