Az internetre költözött a hazai zsidóság a járvány idejére

Zsidóság a Facebookon, tanulás Zoom-csoportban, online színház, karanténfesztivál, napi kvízek és rabbik a neten. A koronavírus a zsidó közösséget is a virtuális térbe kényszerítette.

Maradj otthon! – ez a jelenlegi koronavírus-járvány legfontosabb üzenete. A felhívásnak a magyarországi zsidó szerveztek is eleget tettek, és a lehetőségeiknek megfelelően a virtuális térbe helyezték át a tevékenységüket. Most itt a Kibicen megpróbáljuk összegyűjteni, mikor hová érdemes kattintani ahhoz, hogy otthonról is részesei maradhassunk a zsidó közösségi és vallásos életnek.

Képünk illusztráció

A JCC Budapest – Bálint Ház több online programot is kínál a zsidóságról tanulni vágyók számára. A Bálint Ház Facebook-oldalán volt látható például Balázs Gábor eszmetörténész Gondolkodó Zsidóság a XXI. században című előadássorozatának legutóbbi része, amelyet elsősorban 16-23 éves fiatalok számára ajánlanak. Balász Gábor másik sorozata, A zsidó történelem értelme címmel pedig a Zoom-on lesz majd elérhető, a következő előadás holnap ráadásul egy igen aktuális témában lesz: Koronavírus és a Tóra – járványok és betegség a Héber Bibliában.

Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója szintén a Zoom-on tart kiscsoportos bibliódráma órákat. Legutóbb a közelgő peszach ünnepe volt a játékos tanulás témája. Az ünnephez kapcsolódva pedig egy peszachi recept-kihívás is indul a közösségi ház és a Cookpad közös szervezésében.

A Bálint Ház a gyerekekre és túlterhelt szüleikre is gondolt, így hétköznaponként 11 órától a Csodák Palotájával tartanak közös online foglalkozásokat óvodások és kisiskolások számára. Mindegyik alkalom egy kísérletből és egy kézműves foglalkozásból áll, a Csodák Palotája honlapján pedig előre meg lehet nézni, hogy milyen kellékeket kell előkészíteni a foglalkozásokhoz. A virtuális ismeretterjesztő sorozatba bármikor be lehet csatlakozni.

Az Izraeli Kulturális Intézet Café Ivrit Tachles elnevezésű, héberül tudóknak tartott beszélgetős programja került fel az online térbe. A Zoom-ra bejelentkezve, héber tudásnak megfelelően beosztott csoportokban lehet társalogni.

Tanuláson kívül a kulturális események is online zajlanak. A Gólem Színház március 23-án játszotta volna a Jaj, Istenem! című darabját a Háttér Teátrumban. Az előadás a járvány miatt ugyan elmaradt, de a Gryllus Dorka és Kálid Artúr szereplésével előadott darab egy részletétét a színház Facebook-oldalán élőben eljátszották a színészek. A rövid online-színház után pedig még egy rövid beszélgetésre is maradt idő.

A zsidó kulturális életet a Magyar Zsidó Múzeum virtuális tárlatvezetéssel segíti. A múzeum weboldalán és a Facebookon mutatják be a gyűjtemény egyes darabjait.

„Ma reggel bementem, (szájmaszk, kesztyű, mindenkitől távol) hogy a nem vitrinbe zárt tárgyakat letakargassam, hogy ne okozzon nekik hatalmas károkat a mindennapos szeretgetés hiánya, meg a por. Most így vagyunk, de mindenki csodálatos dolgokon dolgozik otthon, és hamarosan több online tartalommal jelentkezünk, mint valaha! Mert a Zsidó Múzeumról minden nyitva van – kivéve a múzeumot”

– írta Toronyi Zsuzsanna igazgató a múzeum Facebook-oldalán.

Az Auróra és a Bánkitó fesztivál eközben karanténfesztivált tart a Facebookon. A meghatározás szerint ez nem csak online programok sorozata, hanem egyben lehetőség is arra, hogy megismerjünk új embereket anélkül, hogy kimozdulnánk. Így pedig lesz kivel megbeszélni azokat a filozófiai kérdéseket, amiken a bezártság miatt gondolkodni kezdtünk.

A zsidóság online térbe való átállásából természetesen a rabbik sem maradhatnak ki. A vallás internetre tereléséhez nagyban hozzájárult, hogy először a Mazsihisz, majd egy hétre rá az EMIH is bezárta a fenntartása alatt működő zsinagógákat. A hívek azonban így sem maradtak teljesen magukra, hiszen imádkozni és tanulni az internet segítségével is lehet.

A Mazsihisz részéről Verő Tamás rabbi és Nógrádi Gergely kántor a Frankel zsinagógában felvételről fogadta a szombatot, míg Schőner Alfréd főrabbi a Mazsihisz Facebook-oldalán különböző videókon mutatja be, hogyan lehet otthon reggeli és esti imákat mondani, illetve miként búcsúztassuk a szombatot a megfelelő módon. Radnóti Zoltán rabbi pedig napi rendszerességgel a zsidóságról szóló kvízekkel teszteli követői tudását.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija már jóval a járvány előtt elindította Napi Talmud sorozatát. Ebben a rabbi minden nap videón jelentkezik, és ismerteti a Talmud egy-egy részletét. Az EMIH-nél még virtuális Bét Midrás előadásokra lehet becsatlakozni. Ezeket a zsido.com Facebook-oldalán, péntek kivételével minden hétköznap este tartják majd a hitközség rabbijai, elöljárói.

A járványhelyzetre való tekintettel Frölich Róbert főrabbi, Gábor György vallásfilozófus és Dési János újságíró egy közös blogot indított eRabbi-kultúrtörténet: Ókor, ma – és ami közte van címmel. Ebben különböző zsidósággal kapcsolatos témákról szóló beszélgetéseiket osztják meg videón, illetve podcaston keresztül. Az első beszélgetés témája a tiszta zsidó volt, azaz zsidó tisztasági és higiéniás szabályok a Bibliától egészen napjainkig.

Ez az összeállítás egy gyors keresés eredménye volt, így nagy valószínűség szerint nem került be minden zsidósággal kapcsolatos online esemény. Aki tud még ilyenről, az ne habozzon kommentben megosztani.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp