Az auschwitzi múzeumba került az Eiss-archívum újabb része

Az Eiss-archívum olyan dokumentumokat tartalmaz, amelyek a 2-3000 zsidó életét megmentő lengyel diplomaták második világháborús zsidómentő tevékenységét bizonyítják.

A mentett zsidók útlevélfotóit is tartalmazó gyűjtemény egyes dokumentumai “szenzációszámba mennek” – áll a közleményben, mely szerint a napvilágra került 83 fényképen ott van “a lengyel Anne Frank”, a mai Lengyelország déli részében fekvő Bedzinből származó Rutka Laskier is. A 14 évesen a holokauszt áldozatává lett lány 1943-ban három hónapon át vezetett naplóját 2006-ban adták ki.

Az útlevélfotók között van Menahem Begin volt izraeli kormányfő apjáé, Wolf Beginé is.

Az auschwitzi múzeum szóvivője szerint a gyűjteményt egy izraeli magánszemélytől szerezték meg két évig tartó tárgyalások eredményeképpen.

Az Eiss-archívum első részét Lengyelország már 2018-ban megszerezte, ebben egyebek mellett 15 hamis paraguayi útlevelet találtak, amely annak idején lehetővé tette a haláltáborba deportálás elkerülését.

Az Eiss-archívum egyik legfontosabb tárgyi bizonyítéka annak a tevékenységnek, amelyet a londoni lengyel emigráns kormányt a háború idején Svájcban képviselő Aleksander Lados berni lengyel nagykövet körül szerveződő zsidómentő csoport folytatott. Varsóban tavaly decemberben hozták nyilvánosságra a csoport által több mint 3000 üldözött zsidó család számára kiadott hamis paraguayi, hondurasi, perui útlevelek tulajdonosainak listáját, amelyen magyar zsidók nevei is szerepelnek.

A többek között az auschwitzi múzeum közreműködésével is összeállított névsorban szereplők közül 796-an túlélték a háborút, 957-en meghaltak, közel 46 százalékuk sorsa ismeretlen. A Lados-csoport lengyelországi kutatói szerint a megmentettek 2-3 ezren is lehettek.

A Lados-csoport tagjai közül a berni konzulnak, Konstanty Rokickinak az izraeli Jad Vasem Intézet tavaly áprilisban posztumusz a Világ Igaza címet adományozta.

A berni zsidómentő akcióról Robert Kaczmarek lengyel rendező 2018-ban dokumentumfilmet készített Paraguayi útlevelek címmel. A filmet a tavaly őszi lengyel dokumentumfilm-szemlén a budapesti közönség is megtekinthette.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp