Hogyan befolyásolta a numerus clausus a zsidó nők életpályáját?

Egy jelenleg zajló kutatás a 1902 és 1924 között született nők életútját próbálja rekonstruálni családi emlékek, dokumentumok és fényképek alapján. A kutató ehhez várja az olvasók történeteit, visszaemlékezéseit!

Az idén száz éve bevezetett numerus clausus törvény a két világháború közötti korszak egészében korlátozta, befolyásolta  a tanulni vágyó magyar zsidó fiatalok választásait, életpályáját.

Hogyan él a numerus clausus a magyar zsidó családi mitológiákban, történetekben? Hogyan döntöttek, milyen kompromisszumokra kényszerültek a családok, ha választani kellett tanulni vágyó fiú- és lánygyerekeik között? Milyen pályákra mentek, milyen szakmát tanultak azok a fiatal nők, akiknek nem volt lehetőségük külföldi egyetemre járni? Hogyan alakult azoknak az élete, akik külföldön szereztek diplomát vagy képzést? Milyen kulturális és politikai mozgalmakhoz, csoportokhoz kapcsolódtak? Hogyan folytatták, vállaltak-e közéleti szerepet 1945 után?

A kutatás többek között ezekre a kérdésekre keres választ, és 1902 és 1924 között született nők életútját próbálja rekonstruálni családi emlékek, történetek, dokumentumok és fényképek alapján.

Aki szívesen megosztaná ezeket, elérheti a kutatót a judith.szapor@mcgill.ca címen .

Szapor Judit, a Polányi család monográfusa, a montreáli McGill egyetem történészprofesszora (és április végéig a CEU IAS öszöndíjasa) kutatásának középpontjában azok a fiatal zsidó lányok állnak, akik a megelőző korszakban, az első világháború előtt és alatt a nőemancipáció, s ezen belül a nők egyetemi képzésének, diplomás szakmákba való betörésének úttörői voltak.

Szapor Judit

A numerus clausus bevezetése után azonban azok a lányok, akik orvosnak vagy bölcsésznek készültek, fehérneművarrók, gyógytornászok, cukrászok vagy fényképészek lettek. A túlélők közül sokan a második világháború után iratkoztak be az egyetemre, szereztek diplomát, értek el szakmai sikereket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp