Hogyan befolyásolta a numerus clausus a zsidó nők életpályáját?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy jelenleg zajló kutatás a 1902 és 1924 között született nők életútját próbálja rekonstruálni családi emlékek, dokumentumok és fényképek alapján. A kutató ehhez várja az olvasók történeteit, visszaemlékezéseit!

Az idén száz éve bevezetett numerus clausus törvény a két világháború közötti korszak egészében korlátozta, befolyásolta  a tanulni vágyó magyar zsidó fiatalok választásait, életpályáját.

Hogyan él a numerus clausus a magyar zsidó családi mitológiákban, történetekben? Hogyan döntöttek, milyen kompromisszumokra kényszerültek a családok, ha választani kellett tanulni vágyó fiú- és lánygyerekeik között? Milyen pályákra mentek, milyen szakmát tanultak azok a fiatal nők, akiknek nem volt lehetőségük külföldi egyetemre járni? Hogyan alakult azoknak az élete, akik külföldön szereztek diplomát vagy képzést? Milyen kulturális és politikai mozgalmakhoz, csoportokhoz kapcsolódtak? Hogyan folytatták, vállaltak-e közéleti szerepet 1945 után?

A kutatás többek között ezekre a kérdésekre keres választ, és 1902 és 1924 között született nők életútját próbálja rekonstruálni családi emlékek, történetek, dokumentumok és fényképek alapján.

Aki szívesen megosztaná ezeket, elérheti a kutatót a [email protected] címen .

Szapor Judit, a Polányi család monográfusa, a montreáli McGill egyetem történészprofesszora (és április végéig a CEU IAS öszöndíjasa) kutatásának középpontjában azok a fiatal zsidó lányok állnak, akik a megelőző korszakban, az első világháború előtt és alatt a nőemancipáció, s ezen belül a nők egyetemi képzésének, diplomás szakmákba való betörésének úttörői voltak.

Szapor Judit

A numerus clausus bevezetése után azonban azok a lányok, akik orvosnak vagy bölcsésznek készültek, fehérneművarrók, gyógytornászok, cukrászok vagy fényképészek lettek. A túlélők közül sokan a második világháború után iratkoztak be az egyetemre, szereztek diplomát, értek el szakmai sikereket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp