Meghalt az utolsó német Világ Igaza

A 98. születésnapja előestéjén meghalt Getrud Steinl, aki a holokauszt idején megmentett egy zsidó származása miatt üldözött nőt. Ő volt az utolsó még életben lévő német, aki megkapta a Világ Igaza címet.

Steinl halálhírét a nürnbergi zsidó közösség vezetője, André Freud vasárnap erősítette meg a dpa hírügynökségnek. Freud szerint Gertrud Steinl múlt hétfőn halt meg.

Getrud Steinl

A szudétanémet Steinl 1979-ben kapta meg a legmagasabb izraeli állami elismerést, amit nem zsidók kaphatnak. A kitüntetést azoknak adományozzák, akik az életüket is kockáztatták, hogy zsidókat mentsenek a holokauszt alatt.

A Jad Vasem holnlapja szerint Steinl a lengyel Stryj városában dolgozott felügyelőként a második világháború alatt, amikor egy gyári munkás bevallotta neki, hogy zsidó. Steinl a nőt, Sarah Schlomit a szüleinél bújtatta el, nekik azonban nem mondta el, hogy a nő zsidó.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp