Magyar holokauszttúlélő az izraeli járvány első halálos áldozata

A 88 éves férfi a jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban halt meg koronavírus fertőzésben.

Arje Even egyéb, krónikus betegségekben is szenvedett, és egy olyan jeruzsálemi idősotthon lakója volt, ahol egy vírussal fertőzött szociális munkás dolgozott. Az intézményben hat másik nyugdíjasnál is kimutatták a fertőzést, közülük egy idős hölgy jelenleg is kritikus állapotban van.

Arje Even

Egy héttel ezelőtt szállították súlyos légzési nehézségekkel kórházba a vesztegzár alá helyezett otthonból.

The Jerusalem Post szerint Arje Even, Magyarországról származó holokauszt-túlélő volt, aki négy gyereket és tizennyolc unokát hagyott maga után. 1949-ben vándorolt ki Izraelbe.

Az egészségügyi minisztérium előírásai miatt vasárnap reggel szűk családi körben tartották meg a temetést, ahol a gyászolóknak 1 méteres távolságra kellett egymástól állnia.

Az egészségügyi minisztérium jelenleg hétszázöt ismert koronavírus fertőzöttet tart nyilván Izraelben, közülük tizenegyen kritikus állapotban, lélegeztetőgépen vannak, tizennyolcan pedig közepesen súlyosan betegedtek meg.

Jelenleg huszonegy laboratóriumban ellenőrzik a napi 2200 tesztet, és még nem nyílt meg a hét tesztelőállomás a nagyvárosokban, elsősorban a mintavételhez szükséges eszközök hiányában.

Pénteken a mentőszolgálat dolgozóival és az egészségügyi minisztérium felügyeletével megkezdte működését az első próbaállomás Tel-Avivban, a Jarkon parkban, ahol karanténban lévő, és a fertőzés tüneteit mutatók jelentkezhetnek előzetes egyeztetés után.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp