Harari: Izraelban korona-diktatúra van

Szerdán az izraeli parlament elnöke berekesztette a törvényhozás működését. A döntés ellen a legfelsőbb bíróság elnöke, az államelnök és civilek is tiltakoztak.

A jobboldali Likud párthoz tartozó parlamenti elnök, Juli Edelstein szerdán bejelentette a plenáris ülés berekesztését legalábbis a jövő hétig, miután a Likud és riválisa, a centrista ellenzéki Kék-fehér párt nem tudott megállapodni a bizottságok összetételéről. A Kék-fehér párt ugyanis azt követelte, hogy az összetétel tükrözze a törvényhozás március másodiki parlamenti választások eredményeképpen kialakult összetételét, tehát a bizottságokban is többségben legyenek a Benjámin Netanjahuval szemben álló pártok törvényhozói.

Juli Edelstein

Edelstein nyilatkozatában elutasította a döntésével kapcsolatos bírálatokat, és kijelentette, hogy akkor fog újra megnyílni a parlament, amikor “felkészültek leszünk arra”.

Azonban a tizenhármas kereskedelmi televízió értesülése szerint negyvennyolc órán belül várhatóan teljes karantént rendelnek el az ország minden polgára számára, ami megkérdőjelezheti a jövő héten a parlamenti bizottságok felállítását, az átmeneti kormány fölötti parlamenti ellenőrzés létrejöttét.

Beni Ganz, a Kék-fehér párt elnöke a legfelsőbb bírósághoz fordult Edelstein döntésével szemben. Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnöke csütörtökön a kneszet megnyitására szólított fel. Ezen kívül Reuven Rivlin államelnök is ugyanezt követelte, mivel így csorba esik a demokratikus intézményrendszeren.Az üggyel kapcsolatban Juval Noah Harari izraeli történész bejegyzést tett közzé Facebook oldalán, és diktatúrának nevezte a döntést. Mint írja: „Számos ország kormánya hoz rendeleteket a vészhelyzetre való tekintettel, és ez így rendben is van. Ám Izraelben antidemokratikus hatalomátvétel zajlik. Angela Merkel Németország demokratikusan megválasztott vezetője, és neki joga van határozatokat hozni. De Izraelben Benjamin Netanjahu nem egy demokratikus úton megválasztott vezető, mert több választást is elveszített az elmúlt időszakban. Riválisainak most többsége van a parlamentben, és az új kormány megalakítására készülnek. Netanjahu viszont a koronavírusra hivatkozva ad ki rendeleteket, akár az emberek otthon tartásával vagy bármely más üggyel kapcsolatban. Ezt diktatúrának hívják.

A kneszet bezárása, és a civilek titkosszolgálati nyomon követése ellen a mintegy százan tüntettek csütörtökön a parlament épületénél gyülekezési tilalom ellenére. A rendőrség kilenc embert őrizetbe vett az egészségügyi minisztérium rendelete áthágásának indokával.

A demokrácia megsértése ellen tiltakozva több száz kocsiból álló, izraeli és fekete zászlós autókonvoj tartott csütörtökön a kneszethez. A rendőrség megpróbálta megakadályozni a konvoj városba jutását, ötszáz és ezer sékeles (mintegy negyvenöt és kilencvenezer forintos) bírságokat osztogattak, majd oszlatni kezdték a kneszethez vonult demonstrálókat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp