Az EMIH is a zsinagógák bezárása mellett döntött

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A múlt héten még nyitva voltak a Köves Slomó által vezetett hitközség zsinagógái, az elmúlt napok járványügyi szigorításai okán azonban mostanra ezeket is bezárták.

„…most Sábesztől az EMIH zsinagógái is zárva tartanak, azokban a közösségeinkben, ahol megoldhatóak a szigorú távolságtartás feltételei (nagyobb méretű zsinagógáinkban, az udvaron stb.) ott szűk minjeneket szervezzünk…” – olvasható az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) operatív törzsének közleményében.

Az óbudai zsinagóga

A Mazsihisz már a múlt szombat előtt a zsinagógái bezárása mellett döntött, az EMIH viszont különböző óvintézkedések mellett nyitva tartotta a fenntartása alá tartozó imaházakat. Ezen változtatott most a Köves Slomó rabbi által vezetett hitközség, amely kisebb létszámú közös imádkozásokat azért tartana, akár még kültéren is.

Oberlander Báruch rabbi a zsido.com-on írt arról, hogyan lehet úgy imádkozni, hogy a járványügyi előírásokat is betartsák, és a minjen (10 felnőtt férfi) is meglegyen. Eszerint a minjen tagjainak nem kell feltétlen közel állniuk egymáshoz, a lényeg az, hogy lássák egymást és hallják az előimádkozót. 

Haszidok kültéren imádkoznak Williamsburgban betartva az előírt távolságot
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp