Az EMIH is a zsinagógák bezárása mellett döntött

A múlt héten még nyitva voltak a Köves Slomó által vezetett hitközség zsinagógái, az elmúlt napok járványügyi szigorításai okán azonban mostanra ezeket is bezárták.

„…most Sábesztől az EMIH zsinagógái is zárva tartanak, azokban a közösségeinkben, ahol megoldhatóak a szigorú távolságtartás feltételei (nagyobb méretű zsinagógáinkban, az udvaron stb.) ott szűk minjeneket szervezzünk…” – olvasható az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) operatív törzsének közleményében.

Az óbudai zsinagóga

A Mazsihisz már a múlt szombat előtt a zsinagógái bezárása mellett döntött, az EMIH viszont különböző óvintézkedések mellett nyitva tartotta a fenntartása alá tartozó imaházakat. Ezen változtatott most a Köves Slomó rabbi által vezetett hitközség, amely kisebb létszámú közös imádkozásokat azért tartana, akár még kültéren is.

Oberlander Báruch rabbi a zsido.com-on írt arról, hogyan lehet úgy imádkozni, hogy a járványügyi előírásokat is betartsák, és a minjen (10 felnőtt férfi) is meglegyen. Eszerint a minjen tagjainak nem kell feltétlen közel állniuk egymáshoz, a lényeg az, hogy lássák egymást és hallják az előimádkozót. 

Haszidok kültéren imádkoznak Williamsburgban betartva az előírt távolságot
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp