Az ultraortodoxok nem izgulják túl a koronavírus-járványt

Nyüzsgő utcák, nyitva tartó zsinagógák, fullon működő jesivák, több száz résztvevővel megtartott esküvők. Izraelben az ultraortodoxok által lakott negyedekben nem állt meg az élet a Covid-19 járvány miatt.

Izraelben egyre szigorúbb rendeletekkel próbálják megfékezni a koronavírus terjedését. Többek között bezártak az iskolák, korlátozásokat vezettek be arra vonatkozóan, hogy hány ember tartózkodhat együtt egyszerre, és arra kérnek mindenkit, ha lehet, ne menjenek el otthonról.

Ehhez képest a Ynet újságírója a napokban több ultraortodox zsidók által lakott negyedbe is ellátogatott, és azt tapasztalta, hogy az ott élőket nem igazán hatotta meg a világjárvány. Minden úgyanúgy történt, mint bármelyik hétköznapon: emberek mászkálnak az utcákon, sorok kígyóznak a falafeles előtt, a jesivákban pedig változatlanul folyik az oktatás, bár az utóbbi időben már átálltak a kiscsoportos tanulásra.

A Times of Israel eközben arról számolt be, hogy Beit Semes városában tegnap az izraeli rendőrség négy embert tartóztatott le egy ultraortodox esküvőn, mert megszegték az egészségügyi minisztérium járványügyi előírásait. A vőlegény apja, aki az Egyesült Államokból érkezett, a kötelező kéthetes karantén helyett inkább a 150 fős esküvőre sietett. De már maga az esemény sem stimmelt, hiszen Izraelben megtiltották az ilyen jellegű tömeges rendezvényeket.

Hogy az ultraortodox közösségekben miért nem izgulják túl a járványt, és miért nem tartják be a hatóságok utasításait, arról Israel Cohen, egy ultraortodox újságíró beszélt a Ynet-nek. Cohen szerint két okra vezethető vissza az ultraortodoxok közömbössége a koronavírus iránt. Az egyik az általános gyanakvás mindennel szemben, amit az állam képvisel, a másik pedig a megfelelő információ hiánya. Az ultraortodoxok ugyanis nem használják az elektronikus média semmilyen formáját.

Ez utóbbit úgy próbálják orvosolni az ultraortodoxok lakta negyedekben, hogy héber és jiddis nyelvű plakátokon, illetve hangosbeszélőkkel felszerelt járműveken keresztül tájékoztatják a lakókat és a járókelőket a helyzet komolyságáról. Továbbá felhívják a figyelmet az egészségügyi hatóságok intézkedéseinek betartására. Ez utóbbi hangsúlyozásához az országos főrabbik is csatlakoztak. Több vezető rabbi Izraelben pedig már egyenesen a zsinagógák bezárása mellett érvel.

A JTA éppen tegnap írt arról, hogy Brooklyn haszidok által lakott negyedében, a Borough Parkban legalább 100 koronavírussal fertőzött személyt találtak azóta, hogy pénteken megkezdték a helyi lakosság tesztelését. Csak idő kérdése, hogy az izraeli ultraortodoxok zárt közösségeit is elérje a járvány, és ha nem lesz változás a mostani hozzáásásukban, az akár még katasztrófával is végződhet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp