Súlyosabbá teheti-e az ibuprofén a koronavírust?

A francia kormány felhívta a figyelmet, hogy a nem-szteroid tartalmú lázcsillapítók (NSAID), mint például az ibuprofén ronthat a koronavírusban szenvedők állapotán!

Habár az ibuprofén tartalmú lázcsillapítókat gyakran használjuk, ha rosszul vagyunk, ez a hatóanyag rossz hatással lehet az állapotunkra, ha koronavírusban szenvedünk, írja a jpost.com.

Az ezzel kapcsolatos felhívást a francia egészségügyi miniszter, Olivier Veran adta ki. Magyarországon például az Advil, az Algoflex vagy a Nurofen nevű lázcsillapító tartalmaz ilyen hatóanyagot. A kortizon tartalmú gyógyszereknek is hasonlóan rossz hatása van a koronavírusos betegekre.

Vannak, akik kételkednek ebben az információban. Muge Cevik a Saint Andrews Egyetem Fertőzés és Globális Egészségügyi részlegének kutatója szerint nincs erre tudományos bizonyíték.

Ugyanakkor mások azt mondják, ha nincs is közvetlen bizonyíték a beteg állapotromlása és az ibuprofén közötti kapcsolatra, akkor is érdemes kerülni ezt a hatóanyagot. Ezen a véleményen van Rupert Bale, a brit Francis Cirk Intézet egyik kutatója és Charlotte Warren-Gash professzor, a londoni Trópusi Gyógyászati és Higiéniai Iskola szakembere is. A professzor szerint a koronavírus főként idősebb és kardiológiai betegségekkel küzdő emberek halálát okozta. Az pedig köztudott, hogy a NSAID tartalmú gyógyszereket csak különös elővigyázatossággal szabad felírni rossz egészségi állapotban lévő betegek számára.

Az Egyesült Királyságban csak nagyon kis mennyiségben lehet adni az ilyen hatóanyagú gyógyszert, Franciaországban még komolyabb intézkedések vannak: az ibuprofént levették a polcokról.

A kérdés viszont az, hogy akkor mit is szedhetünk koronavírus idején. A szakemberek szerint a Paracetamol tartalmú lázcsillapítók például teljesen megfelelők erre a célra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp