Az Amazon betiltja a náci szerzők műveinek árusítását

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A kritikai megjegyzések nélküli Mein Kampfot és a gyerekeket antiszemitának nevelő könyvet sem vásárolhatják meg többet az ezekért a művekért rajongók a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi oldalán.

Az Amazon nemrég arról értesítette az oldalán keresztül árusító könyvkereskedőket, hogy a jövőben nem tarthatnak számos olyan könyvet, amelynek szerzője náci volt. Így többek között Adolf Hitler Mein Kampfjának szinte összes kiadása lekerül az online e-kereskedő áruház oldaláról, írja a Guardian cikkére hivatkozva a 444.

Zsidó szervezetek már régóta kérték, hogy Hitler művét ne lehessen árusítani az Amazonon. A cég ezt eddig egyrészt a szólásszabadság védelmével utasította el, másrészt pedig azzal, hogy a diákoknak hozzáférést kell biztosítani a könyvhöz, mert csak így ismerhetik meg Hitler gondolkodását.

Az oldalon ezen túl csak az olyan Mein Kampf változatokat lehet árusítani, amelyeket a szerkesztők alapos kritikai kiegészítésekkel láttak el. Ilyen például az a német nyelvű kritikai kiadás, amely 70 év utáni első hivatalos megjelenése volt a szövegnek 2016-ban.

Segít-e a Mein Kampf kritikai kiadása a szélsőséges nézetek elleni küzdelemben? – Kibic Magazin

70 év után 2016. január elsejével megszűnt a Mein Kampf, Hitler 1945 után betiltott könyvének jogi védettsége. A náci vezér jegyzetekkel ellátott, mintegy 2000 oldalas művét néhány nap alatt elkapkodták Németországban. Kérdés azonban, hogy a kiadás segíti-e a szélsőséges nézetek elleni küzdelmet. A magyar zsidó szervezetek és diákok véleménye megoszlik ebben a kérdésben.

Az Amazonról Hitler könyvén kívül kikerült a választékból egy Mérgező Gomba című gyerekeknek szánt könyv, amit a később háborús bűnökért elítélt, egykor a náci Der Strümer című lapot szerkesztő Julius Streicher készített. Ebben a zsidókat ártalmas és veszélyes állatokhoz hasonlították. Ennek ellenére egészen idáig ezt is meg lehetett vásárolni az Amazonon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp