Az Amazon betiltja a náci szerzők műveinek árusítását

A kritikai megjegyzések nélküli Mein Kampfot és a gyerekeket antiszemitának nevelő könyvet sem vásárolhatják meg többet az ezekért a művekért rajongók a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi oldalán.

Az Amazon nemrég arról értesítette az oldalán keresztül árusító könyvkereskedőket, hogy a jövőben nem tarthatnak számos olyan könyvet, amelynek szerzője náci volt. Így többek között Adolf Hitler Mein Kampfjának szinte összes kiadása lekerül az online e-kereskedő áruház oldaláról, írja a Guardian cikkére hivatkozva a 444.

Zsidó szervezetek már régóta kérték, hogy Hitler művét ne lehessen árusítani az Amazonon. A cég ezt eddig egyrészt a szólásszabadság védelmével utasította el, másrészt pedig azzal, hogy a diákoknak hozzáférést kell biztosítani a könyvhöz, mert csak így ismerhetik meg Hitler gondolkodását.

Az oldalon ezen túl csak az olyan Mein Kampf változatokat lehet árusítani, amelyeket a szerkesztők alapos kritikai kiegészítésekkel láttak el. Ilyen például az a német nyelvű kritikai kiadás, amely 70 év utáni első hivatalos megjelenése volt a szövegnek 2016-ban.

Segít-e a Mein Kampf kritikai kiadása a szélsőséges nézetek elleni küzdelemben? – Kibic Magazin

70 év után 2016. január elsejével megszűnt a Mein Kampf, Hitler 1945 után betiltott könyvének jogi védettsége. A náci vezér jegyzetekkel ellátott, mintegy 2000 oldalas művét néhány nap alatt elkapkodták Németországban. Kérdés azonban, hogy a kiadás segíti-e a szélsőséges nézetek elleni küzdelmet. A magyar zsidó szervezetek és diákok véleménye megoszlik ebben a kérdésben.

Az Amazonról Hitler könyvén kívül kikerült a választékból egy Mérgező Gomba című gyerekeknek szánt könyv, amit a később háborús bűnökért elítélt, egykor a náci Der Strümer című lapot szerkesztő Julius Streicher készített. Ebben a zsidókat ártalmas és veszélyes állatokhoz hasonlították. Ennek ellenére egészen idáig ezt is meg lehetett vásárolni az Amazonon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp