Ötletes megoldással olvasták a Tórát a karanténban lévőknek egy izraeli kórházban

Az izraeli főrabbi nem engedélyezte, hogy tóratekercset vigyenek be a koronavírussal fertőzöttek közé, mivel azt nem lehet fertőtleníteni. A kórház így is megoldotta.

A Petach Tikvában található HaSaron Kórházban 21 koronavírussal fertőzöttet kezelnek elkülönítve mindenki mástól. A kórházi karanténban lévők között több vallásos beteg is található. Az osztály vezetője ezért egy Tórát szeretett volna bevinni a betegeknek, hogy a karanténban is megtarthassák a hagyományos szombati tóraolvasást.

A kórház kikérte erről David Lau, Izrael askenázi főrabbijának véleményét, aki nem adott engedélyt arra, hogy tóratekercset vigyenek be a koronavírussal fertőzött betegek közé. A főrabbi arra hivatkozott, hogy a Tórát nem lehet fertőtleníteni. Engedélyezte viszont, hogy már pénteken, éjfél után megtörténhessen a tóraolvasás.

A kórházban ennek megfelelően egy igen ötletes megoldást találtak a problémára: a távgyógyításra használt Telemedicine rendszerén keresztül olvasták fel a Tóra aktuális heti szakaszát a karanténban lévő fertőzötteknek. Az elkülönítettek ezen kívül kaptak imakönyveket, hogy abban az időpontban, amikor a zsinagógákban istentiszteletet tartanak, ők is imádkozhassanak.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp