Máris terjednek az antiszemita nézetek koronavírus-ügyben

A közösségi médiában terjedő antiszemita összeesküvés-elmélet szerint a koronavírust a zsidók állították elő, hívja fel a figyelmet az Anti Defamation League (Rágalmazás Elleni Liga).

Ahogy egyre komolyabb méreteket ölt a koronavírus világjárvány, az antiszemita összeesküvéselméletek sem maradhatnak el. Szélsőségesek szerint természetesen a zsidók állnak a betegség terjedése mögött, írja a The Times of Israel.

Alex Friedfeld, a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) szélsőségeket kutató központjának munkatársa szerint az összeesküvés-elmélet januárban, a vírus azonosításával egy időben kezdett terjedni.

„A vírust a zsidók profitszerzés céljára használják, mivel hasznos húznak a tőzsdén a piacok összeomlásából. Ezért állították elő a vírust. Ez a legnépszerűbb magyarázat.” – nyilatkozta Friedfeld a The Times of Israelnek. Nem csak az olyan extrémista platformokon jelennek meg mémek és kommentek rendszeresen, mint a Telegram és a Gab, hanem a fősodrú Facebookon, Instagramon és Twitteren is.

Ilyen nézetek hangzanak el Törökországban a köztévé műsoraiban is. „A zsidók, cionisták hozták létre a koronavírust, mint biológiai fegyvert azért, hogy átrajzolják a világot, országokat igázzanak le, és rabságra vessék a népeket” – mondja a szakember.

Vannak olyan elméletek is, hogy a zsidók és cionisták “a háttérhatalommal együttműködve” igyekeznek eltávolítani Donald Trump elnököt. Az ADL kutatója szerint ezt az elméletet például arra építik, hogy nemrég egy brazil zsidó tisztviselő Jair Bolsonaro brazil elnök látogatása alkalmával találkozott az amerikai vezetővel, majd Covid-19 tesztje pozitív lett.

Nem ez az első eset, hogy az egész világra kiterjedt járványért a zsidókat tették meg bűnbaknak. A fekete pestissel (1348 és 1351) párhuzamosan zajlott a zsidók üldözése és legyilkolása.

Friedfeld ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a különböző elméletek közt gyakori az ellentmondás. Amikor arról kérdezték, hirdetőik hogyan magyarázzák a módszert, ahogyan a zsidók terjesztik a koronavírust, azt válaszolta: „igazából nem is gondolnak olyan mélyen bele.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp