A szélsőjobboldali nézeteiről ismert Dörner Györgynek is jutott idén Kossuth-díj

Magyarország köztársasági elnöke átadta az idei Kossuth-díjakat március 15. alkalmából. A lista már nyilvános, a díjak átadását azonban a koronavírus-járvány miatt későbbre halasztották.

A magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetést, Kossuth-díjat kapott többek között Dörner György (66) színművész, az Új Színház vezetője, akinek színészi munkája mellett értékteremtő igazgatói munkáját is elismerték.

Dörner György körül többször alakult ki botrány, mivel korábban rendszeresen vett részt szélsőjobboldali rendezvényeken, illetve azért, mert az Új Színház vezetésének átvételekor a szintén nyíltan antiszemita Csurka Istvánt vette maga mellé 2011-ben. Dörner politikai szimpátiáját sosem titkolta, azt mondta korábban, hogyha létezne még a MIÉP, rájuk szavazna, de bízik abban, hogy a Fidesz is vissza tudja szerezni a nemzeti vagyont.

Hámori Gabriella színésznő akkoriban a következőket nyilatkozta az üggyel kapcsolatban:

“Ma a Cannes-i filmfesztiválon Lars von Trier-t kiközösítik fasiszta megnyilvánulásáért. Pedig saját bevallása szerint viccnek szánta azt a kijelentését, hogy olykor megérti Hitlert. Rasszista kijelentései miatt John Gallianót, az ünnepelt divatdiktátort a Dior-ház elbocsájtja. Bárkit elítélnek a világ felnőtt korú társadalmaiban gyűlöletbeszédért. A tehetség nem tényező ilyen esetben. Ezzel szemben Magyarországon az antiszemitizmus legitim. Ezt szörnyűségesnek és félelmetesnek tartom” – írta akkor többek között Hámori, lényegi állítása az volt, hogy antiszemitákkal nem lehet együtt dolgozni, illetve nem lehet politikai ideológia mentén színházat csinálni, hiába próbálják ezt majd meg Dörnerék.

Szintén bejárta a sajtót, amikor a Saul fia című holokauszt film kapcsán azt nyilatkozta a tévében, hogy gratulál a sikerhez és reméli, Nemes-Jeles következő filmje a pozsonyi csatáról fog szólni. Előtte Hernády Zsolt történész ügyes témaválasztásnak nevezte azt, hogy a film a holokausztról szól.

Dörner Györgyön kívül Kossuth-díjat kapott még többek között Sunyovszky Sylvia (72) és Szombathy Gyula (75) is.

Ötvenéves kiemelkedő zenei munkásságuk méltatásaként a díjat megosztva kapták meg a Kaláka együttes tagjai: Becze Gábor (66), Gryllus Dániel (69), Gryllus Vilmos (68) és Radványi Balázs (69).

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp