Izraelben nem viccelnek a karantén betartásával

Videó készült arról, hogy védőruhás rendőrök állítottak meg egy karanténból meglógó állampolgárt.  Izraelben a mobiltelefonok adatait is felhasználnák a koronavírussal fertőzött személyek követésére.

Egy tel-avivi férfi megszegte a házi karanténra vonatkozó szabályokat, éppen az utcán sétálgatott, amikor védőruhába öltözött rendőrök az egészségügyi minisztérium munkatársaival közösen elfogták. Az esetről a Kan tévécsatorna Twitter-oldalán tett közzé videókat. 

A rendőrség a Ynet-nek megerősítette, hogy bejelentés alapján kezdték el keresni a 47 éves tel-avivi lakost, aki megszegte a járványügyi előírásokat, és nem volt hajlandó önkéntesen karanténba vonulni. A férfit, aki az előző napon biztonsági őrökre támadt az egyik vasútállomáson, letartóztatták, és bíróság elé fogják állítani. Az izraeli rendőrség az elkövetkezendő időszakban segíteni fogja az egészségügyi minisztérium munkatársait a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzésében, közölték a lappal.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy technológiai eszközöket is bevetnek a koronavírussal fertőzöttek követésére. Ez leginkább a mobiltelefonokból származó adatok elemzését jelenti. Ilyen fajta követést eddig csak terrorelhárítás céljából használtak a belbiztonsági hatóságok.

A legutóbbi intézkedések szerint Izraelben tíz főben maximalizálták az együtt tartózkodók számát. Bezárták az összes bevásárlóközpontot, vendéglőt, kocsmát, szórakozóhelyet és sportközpontot, csak az élelmiszereket áruló boltok és a gyógyszertárak működnek vasárnaptól, írja az MTI.

Szintén zárva lesznek az állatkertek, színházak, sportcsarnokok, vidámparkok, nemzeti parkok. Nem nyitnak meg a férfiak számára a mikvék, a rituális fürdők sem, és az imahelyeken, a zsinagógákban, a templomokban és a mecsetekben is csak tízen lehetnek együtt, egymástól kétméteres távolságra imádkozva.

Az izraeli főrabbik arra kérik a zsidókat, hogy ne látogassák a Siratófalat a járvány idején – Kibic Magazin

Lau és Yosef főrabbik szerint a zsidó vallási törvények előírják járvány idején az egészségügyi hatóságok utasításainak betartását. A Siratófalat egyelőre nem zárják le ugyan a látogatók elől a Covid-19 okozta járvány idejére, de a jeruzsálemi szenthelyet fenntartó alapítvány kordonokkal kisebb szakaszokra fogja felosztani a fal előtti területet annak érdekében, hogy 100 embernél többen ne zsúfolódhassanak össze.

Értesítették a hétvégi eltávozásukról vasárnap a laktanyákba visszatérő katonákat, hogy várhatóan legalább egy hónapig nem kapnak eltávozást. A munkahelyeket, ahol ez lehetséges, át kell állítani távmunkára, és ahol továbbra is együtt kell dolgozni, ott az emberek közötti legalább kétméteres távolságot kell tartani.

Izraelben elérte a 200-at a koronavírussal fertőzöttek száma, közülük ketten vannak súlyos állapotban. Egyelőre négy ember gyógyult fel a betegségből, halálos áldozata nincs a járványnak. Több mint 38 ezren vannak jelenleg is házi karanténban.

Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy a koronavírus elleni védekezés érdekében Izraelből sem léphetnek be külföldiek Magyarország területére. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy az újonnan megbetegedettek között vannak, akik Izraelből érkeztek. Így Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelből sem jöhetnek Magyarországra külföldiek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp