Koronavírus: a Mazsihisz igen, az EMIH nem zárja be a zsinagógáit

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga is bezár. Az EMIH saját operatív törzset állít fel.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) krízismenedzsment csoportja elrendelte budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását március 13-i, pénteki hatállyal. A döntés a visszavonásig érvényes, olvasható a Mazsihisz közleményében.

A Dohány utcai zsinagóga (Fotó: Wikipédia)

A döntés következtében a közösségi istentiszteletek, esküvők, bár és bát micvák és egyéb, a zsinagógákban tervezett rendezvények elmaradnak. A közösség tagjait pedig arra kérik, hogy a zsinagógákon kívül tervezett, önszerveződő istentiszteleteket mellőzzék. 

Bezár továbbá Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga. Az intézkedéssel tehát a turisztikai tevékenységét is beszünteti a Mazsihisz. A szövetséghez tartozó közösségek számára elrendelték, hogy az idei széderestéket ne tartsák meg.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a zsido.com-on adott ki tájékoztatást a járvánnyal kapcsolatban. Ebben közölték, hogy mivel a 100 fősnél nagyobb rendezvények megtartásának tilalma az istentiszteletekre nem vonatkozik, így a rendszeres zsinagógai imákat, kidusokat továbbra is megtartják.

Az EMIH saját operatív törzs felállításáról döntött, ami folyamatosan nyomon követve, tartsa a kapcsolatot a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket koordináló országos operatív törzzsel. A zsinagógáikat rendszeresen fertőtlenítik, és mindenütt rendelkezésre áll közhasználatra kézfertőtlenítő is. A közönség azon tagjait, akik betegek, arra kérik, hogy maradjanak otthon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp