Izraelben bezártak az iskolák, egyetemek a koronavírus miatt

Az iskolák és óvodák a fertőző betegségek melegágyai, állítják az ottani szakemberek. Magyaroszágon még csak a felsőoktatási intézmények esetében történt intézkedés, lassan ez az egyetlen ország a régióban, ahol nem zárták be az alsóbb iskolákat.

Legalább egy hónapra, a peszach ünnepek végéig bezártak az oktatási intézmények Izraelben. Csütörtökön Benjamin Netanjahu bejelentette, hogy a fertőzött izraeliek száma 109-re nőt az országban.

Csak a speciális oktatást végző és a veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó intézmények maradnak nyitva.

„Hosszas mérlegelés után hoztuk meg ezt a döntést. Egy soha nem látott és nem tapasztalt időszakot élünk, amelyet senki nem ért, és amelynek nem tudjuk, mi lesz a kifutása”, mondta Netanjahu.

Hozzátette, igyekeznek időt nyerni, hogy az orvosok és a kutatók kifejleszthessék a vakcinát.

Netanjahu kifejtette, hogy a tömegközlekedésre és a börtönökre is próbálnak óvintézkedéseket kidolgozni, illetve minden olyan helyre, ahol terjedhet a vírus.

Korábbi jelentések szerint, az izraeli Oktatási Minisztérium arról számolt be, hogy csak a diákok 85%-a ment el iskolába, és arról folyt tanácskozás, hogyan lehetne megoldani a távoktatást.

Eközben Magyarországon továbbra sem rendelte el az iskolák, óvodák bezárását a koronavírus-járvány miatt a kormány. Sőt, egy szerda este kiadott kormányhatározatban egyenesen megtiltották az iskolaigazgatóknak, hogy saját hatáskörben rendkívüli szünetet rendeljenek el.

Szerdai sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta,  az iskolák bezárását azért nem látják szükségesnek, mert úgy látják, hogy gyermekeknél nem jellemző a megbetegedés. Gulyás szerint az EU 28 tagállama közül eddig csak 15 záratta be az iskoláit. Csütörtökön pedig sajtókérdésre Müller Cecília tisztifőorvos erősítette meg, hogy a magyar járványügy még mindig nem látja indokoltnak a lépést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp