Az izraeli főrabbik arra kérik a zsidókat, hogy ne látogassák a Siratófalat a járvány idején

Lau és Yosef főrabbik szerint a zsidó vallási törvények előírják járvány idején az egészségügyi hatóságok utasításainak betartását.

A Siratófalat egyelőre nem zárják le ugyan a látogatók elől a Covid-19 okozta járvány idejére, de a jeruzsálemi szenthelyet fenntartó alapítvány kordonokkal kisebb szakaszokra fogja felosztani a fal előtti területet annak érdekében, hogy 100 embernél többen ne zsúfolódhassanak össze. Mindezzel együtt az askenázi és a szefárdi főrabbi is arra kéri a zsidókat, hogy lehetőleg kerüljék el a Siratófal látogatását.

David Lau és Yitzhak Yosef csütörtökön külön jelentettek meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos közleményeket. Ebben arra figyelmeztetik a vallásos lakosságot, hogy mindenképpen tartsák be az egészségügyi hatóságok utasításait a járvány terjedésének lassítása érdekében.

Yosef rabbi közleményben azzal érvelt, hogy a halacha, a zsidó vallási törvény is ezt írja elő. A Siratófalnál imádkozás helyett a szefárd főrabbi azt javasolja, hogy mindenki saját otthona közelében végezze el a vallási kötelezettségeit. Az egészségügyi minisztérium utasításának megfelelően a nagyobb zsinagógák sem tartanak tömegrendezvényeket.

Az askenázi főrabbi a fentieken kívül arra is kitért, hogy a karanténban lévőknek és a veszélyeztetett csoportokhoz tartozóknak otthon kell imádkozniuk. Az imádkozást pedig úgy időzítsék, hogy az egybe essen a közösségekben tartott istentiszteletekkel.

Lau rabbi arról is írt, hogy a válság időtartamára felfüggesztésre kerül a betegek és idősek látogatásának parancsolata. Az askenázi főrabbi arra kérte a közösségeket, hogy találjanak ki más megoldást azoknak a magányos személyeknek a megsegítésére, akiknek nincs más senkijük.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp