Zsidó témájú színdarab miatt értek antiszemita támadások egy brit szerzőt

Az Egy zsidó fiú című angol darab egy vegyes vallású párról szól, és nagy sikert aratott a nézők körében egy londoni független színházban. Ugyanakkor antiszemita támadássorozat is indult a szerző ellen, aki szerint a Brexit óta erősödik az antiszemitizmus az országban.

Stephen Laughton sikeres brit-zsidó drámaíró, akinek Egy zsidó fiú című harmadik darabja lelkes kritikákat kapott több mint egy évvel ezelőtt. A darab annyira sikeres volt, hogy nemsokára film is készül belőle és bemutatják a West End egyik színházban is.

De sikeressége egyben azt is jelentette, hogy antiszemita troll-hadjárat indult ellene.

„Meg voltam döbbenve”, mondta a 39 éves Laughton a JTA-nak. „Arra számítottam, hogy lesz némi támadás, de erre azért nem.”

A darab poszterein kivágták a szereplők arcát, letépték, levizelték. A közösségi médiában pedig ilyen megjegyzések voltak a darabbal kapcsolatban: „Kit érdekelnek a zsidók?”, „Inkább a palesztin gyerekekről írj, akiket a zsidók apró darabokra lőnek szét”, „Rohadékok. Undorodom a zsidóktól.”

A szerzőt fizikailag is megfenyegették és volt, aki még a lakáscímét is kinyomozta, és oda küldözgetett fenyegető leveleket.

A történet iróniája, hogy épp ez az irracionális gyűlölet áll a darab középpontjában. A főszereplő Jesse egy zsidó férfi, aki egy félvér nőt, Alexet veszi feleségül. Mindketten megtapasztalták a gyűlöletet, még ha más helyzetekben is.

Jesse-t korábban antiszemita támadás érte Londonban, ezért tart a nem-zsidóktól. A félelme megszállottjává válik és ez kihat a házasságára is. A darab a különböző vallások és kultúrák közötti együttélés kérdéseit vizsgálja.

Jesse belső félelmei annyira eluralkodnak rajta, hogy a darabban nem tűnik igazán szimpatikusnak. Épp ezért Laughton kissé átírta a figuráját, mikor a művet a West End-en is műsorra tűzték.

„Kis térben mindez működött. A közönség szerette őt, mégis hiba volt ez a részemről”, mondja Laughton. „Túl közel hoztam a figurát, és csak a félelem dominált a figurájában.”

Stephen Laughton

Laughton szerint nem saját magát írta meg a karakterben, de azt elismerte, hogy bizonyos átfedések azért vannak közte és a szereplő között.

A szerzőt már támadták meg a zsidósága miatt korábban is, például, amikor a BBC-nek dolgozott 2014-ben, az Izrael és a Hamasz közti fegyveres harc idején. Sok aktivista tüntetett mind a palesztinok, mind Izrael mellett, és mindkét tábor elfogultsággal vádolta a BBC-t. Az egyik tüntetés alkalmával elkapták őt is a palesztin-pártiak. Végül nem sérült meg, de az eset mély nyomokat hagyott benne.

Laughton az angliai Worcesterben nőtt fel, az apja oldaláról ciprusi görög, az anyjáéról zsidó származású. Korábban nem érezte magához közel a judaizmust, nem volt számára fontos zsidó identitása.

20 évesen költözött Londonba, ahol sok zsidóval ismerkedett meg, és itt kezdtek változni benne a dolgok.

Ma Laughton úgy látja, hogy a Brexit migránsellenes retorikája felerősítette a rasszizmust Nagy-Britanniában, és az antiszemitizmus is sokkal elfogadottabb lett, mint korábban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp