A II. világháború óta nem volt ilyen nehéz helyzetben az olaszországi zsidóság

A Szochnut és más zsidó szervezetek is segítséget fognak nyújtani a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került olasz zsidó közösségeknek.

Ruth Durgello, a 15 ezres római zsidó közösség vezetője a Szochnut és a Keren Hayesod szervezetek elnökeinek számolt be a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetről. Durgello szerint az olaszországi zsidóság – leszámítva a II. világháború időszakát – nem volt ilyen nehéz helyzetben az elmúlt száz évben.

A nagy zsinagóga Rómában

A római zsidó közösségben ugyan nem tudnak megbetegedésekről, de a bizonytalanság, az élelmiszer- és a gyógyszerhiány komoly gondot okoz, tájékoztatott a közösségi vezető. A karantén alatt lévő idősek otthonának ellátása is nehézségeket okoz a helyi közösségnek.

Milo Hatzbani, a 7000 főt számláló milánói zsidó közösség vezetője arról számolt be, hogy az iskolákat és az idősek otthonát három hétre bezárták. Azoknak a közösségi tagoknak, akik karanténba kényszerültek megpróbálnak minél hatékonyabb segítséget nyújtani. Milánóban eddig négyen fertőződtek meg a zsidó közösség tagjai közül.

Isaac Herzog, a Szochnut és Sam Grundwerg, a Keren Hayesod elnöke az utóbbi napokban azért tárgyalt olasz zsidó közösségi vezetőkkel, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a járvány miatt nehéz helyzetbe került itáliai zsidóssággal.

A Szochnutnál úgy határoztak, hogy válságstábot állítanak fel, amely a Keren Hayesod és más zsidó szervezetek bevonásával fogja segíteni az olaszországi zsidó közösségek szükségleteinek kielégítését a járvány idején. Elsősorban az idősek és a karanténban lévők ellátására, illetve a távoktatás megszervezésében nyújtanának segítséget.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp