Új sorozat a Netflixen az Ultra-ortodox zsidókról

Ha szeretted a Shtiselt, akkor majdnem biztos, hogy az Unorthodox-ot is szeretni fogod!

A 4 részes minisorozat Deborah Feldmann 2012-es Unorthodox: The Scandalous Rejection of my Hasidic Roots című bestsellerén alapul, amelyben azt írja meg, hogy fiatal anyaként hogyan hagyta el Brooklyn Williamsburg negyedének szatmári zsidó közösségét.

A filmsorozat előzetesét Maria Schrader, a Németország 83 című film rendezője jegyzi. A főszereplő, Esther „Esty” Shapiro Brooklynból Berlinbe menekül. A szó szoros értelmében elfut, mégsem hajlandó az ultra-ortodox közösségben töltött éveire börtönként tekinteni.

Esty-t az a 24 éves izraeli színésznő (Shira Haas) alakítja, aki Ruchamit játszotta a nagyszerű Shtisel című sorozatban. Esty elhagyja a férjét, a családját és hátat fordít teljes múltjának.  Ugyanakkor megőrzi sheitelét, azaz a parókáját, amelyet minden ultra-ortodox nőnek viselnie kell, hogy elfedje az igazi haját, és ugyanígy nem hajlandó démonizálni ezt a zsidó közösséget sem, csupán annyit mond: „Isten túl sokat kívánt tőlem.”

Shira Haas fantasztikus érzékenységgel játssza szerepét, ráadásul a férjét alakító Amit Rahavval együtt még jiddisül is meg kellett tanulniuk a szerep miatt, mivel a film nagy részében ezen a nyelven kell beszélni. A szatmári közösségben ugyanis ezen a nyelven beszélnek.

A filmet Anna Winger és Alexa Karolinski jegyzi, és sokoldalú képet ad a haszid közösségről. Láthatjuk Estyt boldog menyasszonyként, amikor 17 évesen férjhez ment, és azt, mennyire szerette a nagymamáját, aki felnevelte.

„A Talmud azt mondja: ha nem én, akkor ki; ha nem most, akkor mikor”, mondja Esty önmaga keresésével kapcsolatban.

A film bemutatója március 26-án lesz a Neflixen. Ha szeretted a Shtiselt, ezt is szeretni fogod!

Kapcsolódó cikkünk:

Izgalmas sorozat a Netflixen az ultraortodoxok hétköznapjairól – Kibic Magazin

A Shtisel című sorozat karakterei ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint bármelyikünk a mindennapokban. A téma a szerelem, a megcsalás, a magány, a szegénység és a hivatással kapcsolatos frusztrációk. Ajánló! Magam is meglepődtem, mennyire magával ragadott a Shtisel című izraeli sorozat, amelyet 2019-ben mutatott be a Netflix.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp