Eltávolították a nyilas polgármester nevét tartalmazó márványtáblát a győri városházáról

„Akinek a regnálása idején embereket lőttek a Dunába Győrben, annak a nevét kulturált országban nem szabad márványtáblán megörökíteni” – mondta Dézsi Csaba András győri polgármester.

Múlt hét szerdán leszedték a győri városháza bejáratánál található márványtáblát, amelyen az 1900 óta a várost vezető polgármesterek és tanácselnökök nevei szerepelnek. A táblát a helyi Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumba szállították, adta hírül a Győrplusz TV.

A döntést az 1998-ban felállított tábla eltávolításáról Dézsi Csaba András, Győr nemrég megválasztott fideszes polgármestere azzal indokolta, hogy a tábla egy igencsak heterogén névsort tartalmaz. „Karsay Árpádot például a nyilasok nevezték ki a város élére, és mindez egy olyan sötét kort idéz, aminek semmiképp sem szeretnénk emléket állítani” – mondta.

A győri városvezetés a döntés meghozatala előtt felkérte Bana József levéltári igazgatót, hogy vizsgálja át a teljes névsort és ismertesse vele a szakmai és történelmi szempontokat. Bana arra jutott, hogy a táblán szereplők közül nem csak Karsay személye vitatható, ráadásul a polgármesteri és tanácselnöki rendszer nem is feleltethető meg egymásnak, hiszen a pártállami időkben elsősorban a párt irányított, a megyei első titkár nagyobb hatalommal rendelkező vezető volt.

Dézsi a tábla eltávolításáról a Szemlélek magazinnak adott interjúban is beszélt. A győri polgármester szerint „akinek a regnálása idején embereket lőttek a Dunába Győrben, s akinek a tevékenysége hozzájárult, hogy a város lakosságának egy jelentős részét internálták, annak a nevét kulturált országban nem szabad márványtáblán megörökíteni”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp