Fejlemények a zsidó világban koronavírus-ügyben

Karantén vár mindenkire, aki belép Izraelbe. Videokonferencián egyeztett a járvány kapcsán Izrael és Magyarország. Eldőlt az auschwitzi Élet Menete sorsa.

Két hétre házi karanténba kell vonulnia hétfő estétől mindenkinek, aki belép Izraelbe. A rendelkezés értelmében csak azokat a külföldieket engedik belépni az ország területére, akiknek van olyan izraeli tartózkodási helyük, ahol meg tudják oldani a kéthetes házi karantént.

A tévé szakértői szerint az új döntés nyomán hamarosan mintegy háromszázezer izraeli nem hagyhatja el otthonát, ami súlyos hatással lehet az izraeli gazdaságra.

Jelenleg 42 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben. Emellett Arije Deri belügyminiszter a 12-es kereskedelmi tévében bejelentette, hogy a jelenleginél jóval több vizsgálatot végeznek majd a betegek azonosítására. Az izraeli tőzsde indexe hétfőn 6,5 százalékol esett, és 23 milliárd sékellel rekordot ért el a napi forgalom – elsősorban a pánikhangulat miatti eladások következtében.

Auschwitzi Élet Menete lefújva

A múlt héten a Kibic Magazin is beszámolt arról, hogy bizonytalan, megtartják-e a lengyelországi Élet Menetét, amelyet 1988 óta minden évben megrendeznek.

Shmuel Rosenman az Élet Menet alapítvány globális vezetője elmondta: „fájó szívvel hozták meg a döntést, ám ezen a hatalmas rendezvényen 110 delegáció vesz részt a világ számos területéről, ezért komolyan kell vennünk azokat az irányelveket, amelyeket a hatóságok hoztak a különböző országokban”.

Gordon Gábor a Kibic Magazin kérdésére elmondta, egyelőre gőzerővel folyik a budapesti Élet Menete előkészítése, és terveik szerint megtartják a rendezvényt, kivéve, ha a magyar hatóságok másképp rendelkeznek. Azonban az alapítvány vezetőségének döntése értelmében a magyar küldöttség az izraeli Élet Menete programon sem fog részt venni.

7 államfő egyeztett a koronavírus kapcsán

Hétfő délelőtt a koronavírus terjedése kapcsán nemzetközi videokonferenciát tartottak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezésére Izrael mellett hét további ország részvételével. A konferenciabeszélgetésbe Orbán Viktor miniszterelnök, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök valamint Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp