A Mazsihisz lemondta purimi rendezvényeit a koronavírus miatt

A Mazsihisz vezetése arra kéri a közösség tagjait, hogy a járvány megelőzése érdekében ne tartsák meg az erre a hétre tervezett purimi rendezvényeket. A döntés csak a szórakoztató programokra vonatkozik. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége a krízismenedzsment csoport javaslatára, a koronavírus-helyzetre való tekintettel, a szükséges elővigyázatosság jegyében hozta meg döntését. 

A döntés a zsinagógai programokra, felolvasások és imák megtartására nem vonatkozik. Csak az ezeket megelőző vagy követő, tervezett szórakoztató programokra.

„A döntés a mai naptól fogva további intézkedésig vonatkozik a Goldmark-teremben a későbbiekben tervezett más rendezvényekre is” – olvasható a Mazsihisz közleményében.

Nem javasolja a mezuzák megcsókolását a koronavírus miatt az izraeli főrabbi – Kibic Magazin

Izraeli és európai rabbik is a zsidó kegytárgyak megcsókolásával kapcsolatos szokásoktól való tartózkodásra kérik a híveket. A Mazsihisz is hasonló útmutatást ajánl a közösség figyelmébe. „Ha megoldható, kérjük, hogy ideiglenesen tekintsünk el a mezüzék megpuszilásától, zsinagógáinkban a tóra megcsókolását függesszük fel, rituális fürdőt, a mikvét csak egészséges emberek használják, a péntek esti (szombati) kalács szétosztása során pedig ne kézzel osszuk ki a mocit” – olvasható a Mazsihisz frissen kiadott tájékoztatásában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp