Szíria európai menekülteket fogadott be a II. világháború idején

A Balkán régióból és Európa más területeiről érkeztek menekültek a Közel-Keletre, hogy menedéket kapjanak a náci és a szovjet megszállók elől.

Rég elfeledett tény, hogy néhány közel-keleti nép, többek között a háború sújtotta Szíria, európai menekülteket fogadott be a II. világháború idején.

Főként Kelet-Európából és a Balkán térségéből menekültek sokan a Közel-Keletre a Földközi-tengeren és Törökországon át a náci és a szovjet megszállás elől, írja az aa.com.tr.

A Közel-Keleti Menekült Adminisztráció nevű szervezetet a britek alapították 1942-ben, és nagyjából 40.000 európait segített elhelyezni a Szíriában, Egyiptomban és Palesztinában felállított táborokban.

Az európaiak a háború végéig a táborokban maradtak, aztán visszatértek a hazájukba vagy egy harmadik országba mentek.

A feledésbe merült történetről 2016-ban a Washington Post is beszámolt. A menekültek érkezésükkor orvosi vizsgálaton estek át, aztán karanténba kerültek egy időre, majd beutalták őket a táborba.

1944-ben a Görögországból érkező menekültek ki is járhattak az aleppói táborból, megismerkedhettek a helyiekkel és bevásárolhattak, a biztonságukat garantálták a helyi hatóságok.

Zsidó gyerekek egy Teherán melletti táborban 1942-ben

Iránban több tízezer a náci és a szovjet táborok elől menekülő lengyelt fogadtak be. 1939 és 1941 között a számuk 114000 és 300000 között ingadozott.

1942 januárjában Itt van Jeruzsálem felirattal jelent meg egy arab újság, címlapján egy szír nő épp ruhákat osztogatott görög gyerekeknek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp