Szíria európai menekülteket fogadott be a II. világháború idején

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Balkán régióból és Európa más területeiről érkeztek menekültek a Közel-Keletre, hogy menedéket kapjanak a náci és a szovjet megszállók elől.

Rég elfeledett tény, hogy néhány közel-keleti nép, többek között a háború sújtotta Szíria, európai menekülteket fogadott be a II. világháború idején.

Főként Kelet-Európából és a Balkán térségéből menekültek sokan a Közel-Keletre a Földközi-tengeren és Törökországon át a náci és a szovjet megszállás elől, írja az aa.com.tr.

A Közel-Keleti Menekült Adminisztráció nevű szervezetet a britek alapították 1942-ben, és nagyjából 40.000 európait segített elhelyezni a Szíriában, Egyiptomban és Palesztinában felállított táborokban.

Az európaiak a háború végéig a táborokban maradtak, aztán visszatértek a hazájukba vagy egy harmadik országba mentek.

A feledésbe merült történetről 2016-ban a Washington Post is beszámolt. A menekültek érkezésükkor orvosi vizsgálaton estek át, aztán karanténba kerültek egy időre, majd beutalták őket a táborba.

1944-ben a Görögországból érkező menekültek ki is járhattak az aleppói táborból, megismerkedhettek a helyiekkel és bevásárolhattak, a biztonságukat garantálták a helyi hatóságok.

Zsidó gyerekek egy Teherán melletti táborban 1942-ben

Iránban több tízezer a náci és a szovjet táborok elől menekülő lengyelt fogadtak be. 1939 és 1941 között a számuk 114000 és 300000 között ingadozott.

1942 januárjában Itt van Jeruzsálem felirattal jelent meg egy arab újság, címlapján egy szír nő épp ruhákat osztogatott görög gyerekeknek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp