Egy törvényjavaslattal golyózná ki Netanjahut az ellenzék a hatalomból

Egyértelmű döntés helyett ismét patthelyzetet hoztak Izraelben a parlamenti választások a választási bizottság által csütörtökön közzétett végleges eredmények szerint. 

A hétfői voksolás eredményei szerint a Benjámin Netanjahu ügyvivő kormányfő vezette jobboldali-vallásos tömbnek három képviselői hely hiányzik ahhoz a 120 fős törvényhozásban, hogy kormányt tudjon alakítani. A választásokon a Likud, Netanjahu pártja szerezte a legtöbb, 36 képviselői helyet, a Kneszetben, de a miniszterelnök vezette jobboldali-vallásos párttömb nem szerzett többséget, mert csak 58 képviselőjük lesz.

Ismét Netanjahu pártja nyert Izraelben – Kibic Magazin

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja, a jobboldali Likud párt szerezte a legtöbb, szám szerint 37 mandátumot az Izraelben egy éven belül harmadszor, az 1999 óta legmagasabb részvétellel megtartott parlamenti választásokon. A Likud 37 mandátumot szerzett a százhúsz tagú izraeli parlamentben, a kneszetben két televízió exit pollja szerint is.

A második helyen végzett 33 képviselővel a Beni Ganz vezette centrista, ellenzéki Kék-fehér párt. Őket 15 mandátummal az arab pártokból alakult Közös Lista követi, ami az ország lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbség tömeges választási kedvét és az izraeli politikában számarányuknak minden eddiginél jobban megfelelő megjelenését jelzi. 

Kilenc képviselőt küldhet a parlamentbe a keleti ultraortodoxokat tömörítő Sasz párt, hetet az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja, valamint a baloldali egységpárt, míg a vallásos cionisták jobboldali Jobbra (Jamína) nevű pártja hat törvényhozóval lesz jelen a Kneszetben.

A jobboldali-vallásos tömb 58 képviselőjével 55 baloldali, centrista és arab képviselő áll majd szemben, és továbbra is Avigdor Liberman nacionalista jobboldali pártja, az Izrael a Hazánk lehet a mérleg nyelve hét képviselővel.

A végleges eredmények tükrében ismét a politikai patthelyzetről beszélnek a szakértők a helyi televíziókban és rádiókban. Ezen a Kék-fehér párt egy olyan törvényjavaslattal próbál felülemelkedni, amely megtiltaná, hogy olyan politikus is kormányt alakíthasson, aki ellen vádat emelt az ügyészség. 

Csütörtökön Avigdor Liberman pártja is bejelentette, hogy támogatja ezt a törvényt az új képviselők eskütétele után, és ha valóban megszavaznának egy ilyen tartalmú törvényt, akkor Benjámin Netanjahu, aki ellen eljárás folyik, nem alakíthatna kormányt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp