Bizonytalan, hogy megtartják-e az Élet Menetét Auschwitzban

A nemzetközi Élet Menete szervezői egyelőre úgy készülnek, hogy megtartják az áprilisi rendezvényt, annak ellenére, hogy már Lengyelországban is megvan az első koronavírus fertőzött, és néhány delegáció már lemondta a részvételt. A magyarok egyelőre kivárnak.

Nemrég Lengyelország is megerősítette, hogy egy ember már biztosan elkapta a koronavírus fertőzést az országban. Ezután csütörtökön a francia ORT iskola bejelentette, hogy nem küld delegációt az április 21-i eseményre, amelyet az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban tartanak.

„Kihagyjuk ezt az évet a vírus miatt”, mondta az iskola szóvivője a JTA-nak, és hozzátette, hogy tudomása szerint az egész francia delegáció lemondja a részvételt.

Az Élet Menete alkalmából minden évben több tízezer ember találkozik 20 országból Auschwitzban az izraeli Holokauszt Emléknapon. Minden ország delegációja több kisebb szervezet küldötteiből áll össze.

A franciák szóvivője egyelőre nem erősítette meg, hogy senki nem vesz részt az országukból a rendezvényen, csupán annyit mondott, hogy már többen visszamondták az utat.

Az izraeli Oktatási Minisztérium döntése alapján Izrael nem küld idén senkit a lengyelországi megemlékezésre.

Aharon Tamir, az Élet Menete nemzetközi elnöke azt mondta, egyelőre kivárnak, és később a fejlemények tükrében hoznak döntést. „Még nem tudunk semmi biztosat, és bízunk abban, hogy minden az előzetes tervek szerint haladhat.”

Megkerestük Gordon Gábort, az Élet Menete magyarországi vezetőjét, aki elmondta, várhatóan vasárnap lesz döntés a lengyelországi rendezvényről, de egyelőre a magyar delegáció 200 fővel készül az útra.

A britek se tudják még, hogy részt vesznek-e, a kanadaiak viszont jelezték, hogy ott lesznek a rendezvényen. Az olasz delegációt valószínűleg nem engedik be Lengyelországba, mivel itt a legkiterjedtebb a járvány Európában, eddig 2000 megbetegedésről tudnak a hatóságok.

Az ausztrál delegáció korábbbi szervezője, Sam Rosenberg úgy véli, hogy a szervezőknek le kellene fújni az idei rendezvényt. „Felelőtlenség lenne”, mondta. „A küldöttek között vannak orvosok, akik el tudják látni a sérüléseket, de járványra nincsenek felkészülve.”

Az Élet Menete Budapesten 2019-ben

Gordon Gábor a Kibic Magazin kérdésére elmondta, egyelőre gőzerővel folyik a budapesti Élet Menete előkészítése, és terveik szerint megtartják a rendezvényt, kivéve, ha a magyar hatóságok másképp rendelkeznek.

A Facebook oldalukon közzétett közleményükben a következőket írják:

Természetesen az első és legfontosabb dolog az emberek egészsége és biztonsága, ahogy ezt nemzetközi szervezetünk vezetői is pontosan így kezelik, és ezt várják el tőlünk is.
Szeretnénk mindenkit megnyugtatni azzal kapcsolatban, hogy amennyiben rosszabbodna a helyzet, és bármelyik rendezvényünk lemondásra kerülne, azonnal tájékoztatni fogunk mindenkit közösségi oldalainkon keresztül, valamint a nemzetközi programjainkra jelentkezőket írásban is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp