Nem javasolja a mezuzák megcsókolását a koronavírus miatt az izraeli főrabbi

Izraeli és európai rabbik is a zsidó kegytárgyak megcsókolásával kapcsolatos szokásoktól való tartózkodásra kérik a híveket. A Mazsihisz is hasonló útmutatást ajánl a közösség figyelmébe.

„Ha megoldható, kérjük, hogy ideiglenesen tekintsünk el a mezüzék megpuszilásától, zsinagógáinkban a tóra megcsókolását függesszük fel, rituális fürdőt, a mikvét csak egészséges emberek használják, a péntek esti (szombati) kalács szétosztása során pedig ne kézzel osszuk ki a mocit” – olvasható a Mazsihisz frissen kiadott tájékoztatásában. 

A fenti ajánlás az izraeli főrabbi útmutatása alapján történt. David Lau, Izrael askenázi főrabbija a tegnapi napon tett közzé a vallási életre vonatkozó ajánlásokat a koronavírus terjedése miatt. Ebben szerepel többek között, hogy nem javasolt a mezuzák hagyományos megcsókolása. 

Az izraeli főrabbi közleménye szerint nincs olyan parancsolat, amely kötelezővé tenné a mezuzák megcsókolását. A múltban csak a mezuzák megérintése volt szokás, nem pedig az ujjak megcsókolása az ajtófélfákra rögzített mezuzák megérintését követően.

Lau rabbi ugyan nem nyilatkozott más zsidó kegytárgyak megcsókolását illetően, az Európai Rabbik Konferenciája nevű szervezet azonban a tóratekercsek és más zsidó vallási tárgyak, imakönyvek, imasálak (talitok) megcsókolásától is lebeszélné a zsidó közösségek tagjait. Emellett azt is javasolják, hogy aki rosszul érzi magát, az ne menjen zsinagógába, még a kaddis (a halottakért szóló ima) elmondásának céljából sem.

(Times of Israel, Mazsihisz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp