Kárpátaljai rabbi kapta idén a Scheiber Sándor-díjat

Lebovics Ábrahám kapta idén a Scheiber Sándor-díjat szerdán Budapesten. A kárpátaljai rabbi példamutató szociális munkát végez, amellyel a szegények, rászorulók megsegítését szolgálja.

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára átadja a Scheiber Sándor-díjat Lebovics Ábrahám kárpátaljai rabbinak az Ybl Villában (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Soltész Miklós ünnepi köszöntőjében kiemelte: ha valaki Nyugat-Európában szeretné megismerni ennek a térségnek az életét, történelmét, és a lehető legmélyebbre szeretne ásni, akkor érdemes ellátogatni Kárpátaljára, ahol Lebovics Ábrahám és szülei is éltek, illetve élnek.

Lebovics Ábrahám határon túli, magyar zsidó ember, akinek családi, vallási és felekezeti élettörténete, közösségi története mindent elmond egy évszázadról és arról a területről, ahol élnek – fogalmazott Soltész Miklós.

Az államtitkár megköszönte, hogy Lebovics Ábrahám 1996 óta képviseli a zsidó felekezet munkácsi és kárpátaljai törekvéseit, amelyeket a magyar kormány is igyekszik segíteni. Soltész Miklós egyúttal példamutatónak nevezte azt a szociális munkát, amellyel a szegények, rászorulók megsegítését szolgálja Lebovics Ábrahám nap mint nap.

Lebovics Ábrahám megköszönte az elismerést, és hangsúlyozta: az egész kárpátaljai zsidóság nevében fogadja azt. Ő csak egy ember közülük, mindent amit elértek, együtt tudták elérni – emelte ki.

Az ünnepségen elhangzott laudáció szerint Lebovics Ábrahám 1946-ban született Kárpátalján, Gajdosfaluban, 1953 óta él Munkácson. 1970-ig munkásként dolgozott, később diplomás mérnökként tevékenykedett. 1994-ben választották meg a munkácsi zsidó vallási közösség elnökévé. E tisztséget megszakítás nélkül, és az ottani közösség legteljesebb elismerése, megelégedése mellett látja el. 

Az 1994-ben megkezdett tevékenysége alatt az állam négy zsinagógát adott vissza a sokat szenvedett közösségnek, ma Munkácson is ismét működik a zsinagóga, illetve zsidó temető és a mártírhalált halt áldozatoknak emlékművet állítottak. Lebovics Ábrahám nemcsak szóban, hanem konkrét cselekedeteivel is közössége javát keresi, szellemi és anyagi gyarapodását szolgálja – hangzott el a méltatásban.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidóemberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért – a magyar kultúra szolgálatában – kimagasló munkát végeztek.

Scheiber Sándor (1913-1985) a nyelvtudományok nagydoktora, a Magyar Izraeliták Országos Rabbitestületének elnöke és 1950-től az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója volt. Kutatói munkássága során héber kéziratokkal, az úgynevezett geniza-kutatással foglalkozott, és a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő dokumentumok teljes feldolgozására vállalkozott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp