A CEU a világ legjobb 50 egyeteme között

Hét izraeli egyetemi tanszék is bejutott a legjobb százba, ám a magyar egyetemi programok közül ez csak a CEU-nak sikerült. Ám a CEU is már Bécsből indítja oktatását ősztől.

Megjelent a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as egyetemi kiválósági rangsora, amely tudomány területenként hasonlítja össze a különböző felsőoktatási intézményeket és az ott folyó oktatás minőségét.

Ebből az derült ki, hogy politikatudományi és filozófiai tudományterületeken a Budapestről elüldözött, és Bécsbe költözött Central European University (CEU) világszerte a legjobb ötven intézmény között van, míg több más területen is a top100-ban van a Soros György által finanszírozott, emiatt a magyar kormányzati körökből hevesen támadott intézmény.

A QS rangsorában

  • a politikatudományi és nemzetközi kapcsolatok tudományterületén a CEU a 30. helyet,
  • a filozófiai képzésével pedig a 37. helyet szerezte meg.

Míg a nemzetközi kapcsolatok területén más egyetem nem is jutott be a QS listájára Magyarországról, filozófiából az ELTE a 101-150. hely közötti intervallumot tudta megszerezni.

Izrael legerősebb egyeteme a jeruzsálemi Héber Egyetem, amelynek 4 programja került be a top 100-ba. A Teológiai és vallástudományi tanszék a világon a 11-dik legjobb a maga szakterületén. A Klasszikus és ókori történeti tanszék a 34-dik helyen végzett.

A jeruzsálemi Héber Egyetem

További 5 izraeli tanszék került az 51 és 100 közötti helyre. A Héber Egyetem Média és Kommunikáció, valamint a Filozófia szakja, a Tel-Aviv Egyetem Archeológia programja és a Weizmann Tudományos Intézet Biológiai tudományok, valamint a Technion Izrael Technológiai Intézet Matematika programja.

A CEU a fentieken túl a legjobb száz egyetem között végzett a szociálpolitikai, közigazgatási, szociológiai és történelmi képzései alapján.

„Ironikusnak tartom, hogy a magyar kormányzat azt az intézményt űzi el az országból, amely a rangsorok szerint Magyarország vezető kutatóegyeteme.”, írta a felméréssel kapcsolatban a CEU rektora Michael Ignatieff. Ősztől immár Bécsben indulnak az egyetem első alapképzései is.

A CEU új épülete Bécsben

4 fő szempont alapján rangsorolták az egyetemi tanszékeket, az akadémiai, az ott dolgozók hírneve, a tanulmányokra kapott idézetek száma és az ún h-index alapján. Ez utóbbi egy olyan szám, amely azt mutatja, hogy az intézmény kutatási facilitása mennyire eredményes. A rangsor több mint 13100 egyetemi programot hasonlított össze a világ 83 különböző helyén lévő 1368 egyetemen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp