Közel 100 év elteltével kaptak emléktáblát az antiszemita merénylet áldozatai

Emléktáblát avattak a csongrádi izraelita nőegylet 1923-as jótékonysági bálja ellen elkövetett merénylet halálos áldozatainak. Ez volt az első hivatalos megemlékezés a közel 100 évvel ezelőtt történt bombatámadásra.

Csongrádon 1923 karácsonyán pár perccel éjfélt követően gránátot dobtak a Magyar Király szálloda báltermébe, ahol éppen a helyi izraelita nőegylet jótékonysági bálját tartották. A merénylet következtében hárman az életüket vesztették és többen súlyosan megsebesültek. A csaknem 100 évvel ezelőtt történt támadás áldozatainak állított tegnap emléket a Raoul Wallenberg Egyesület, a Kabbala Hagyományőrző Egyesület és a Csongrád Városi Önkormányzat.

Az emlékezők a merénylet egykori helyszínén, a mai Művelődési Központ falán emléktáblát avattak fel. A megemlékezésen a delmagyar.hu beszámolója szerint beszédet mondott Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke, aki arról beszélt, hogy „a bombatámadás egy elfogadhatatlan, felháborító terrorcselekmény volt, az ébredező gyűlölet jele”. 

„Hosszú évekig, évtizedekig homály fedte ezt a lassan egy évszázada történt eseményt, nem beszéltek róla” – mondta Bedő Tamás, Csongrád polgármestere, aki beszédében a helyi zsidóság a város életében betöltött szerepéről is megemlékezett. A polgármester azt is elmondta, hogy Sáfrány Péter volt az, aki „a nyilvánosság elé tárta a történteket”.

Itt a Kibic Magazinban tavaly részletesen írtunk a merénylet körülményeiről, illetve arról, hogy a támadás elkövetésével egy antiszemita mozgalom tagjait vádolták meg, köztük a város későbbi polgármesterét. Cikkünkben bemutattuk a nyugalmazott tűzoltó, Sáfrány Péter küzdelmét azért, hogy ne merülhessen feledésbe a bombatámadás, és annak áldozataira méltó módon emlékezzen a város. 

Csongrádon legszívesebben elfelejtenék az izraelita nőegylet bálja elleni merényletet – Kibic Magazin

96 évvel ezelőtt bomba robbant Csongrádon az izraelita nőegylet bálján. A három halálos áldozattal járó merénylet elkövetésével egy antiszemita mozgalom tagjait vádolták meg, köztük a város későbbi polgármesterét. A vádlottakat felmentették, az ügyre lassan már senki sem emlékszik. Egy helyi civil azonban úgy döntött, nem hagyja feledésbe merülni az áldozatok nevét.

Cikkünk megjelnését követően többen is megkeresték az üggyel kapcsolatban a Raoul Wallenberg Egyesületet, amely kezdeményezte a Csongrád Városi Önkormányzatnál az emléktábla felállítását. A merénylet múlt karácsonyi évfordulóján még csak helyi civilek emlékeztek meg a bombatámadás áldozatairól, tegnap viszont – csaknem 100 év elteltével – az első hivatalos megemlékezésre is sor kerülhetett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp