Egy szír muszlim fát adományozott Izraelben egy olasz fiúnak

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A fiúnak elmaradt a bar micva ünnepsége a koronavírus miatt Milánóban.

Aboud Dandachi nem zsidó. Nem is izraeli. De még csak olasz sem. Sőt nem is kapta el a koronavírus fertőzést. Ő egy szír muszlim férfi, aki Kanadában él.

De amikor olvasta a JTA történetét egy olasz fiúról, akinek a bar micvája a gyorsan terjedő vírus miatt maradt el, Dandachi valami olyasmit lépett, amiről azt gondolta, a zsidók értékelnék. 18 dollárt adományozott a Zsidó Nemzeti Alap kanadai szervezetének azért, hogy ültessenek egy fát Izraelben a fiú tiszteletére.

Aboud Dandachi

„Vannak zsidó barátaim Kanadában, akiknek tetszett az ötletem. Én ezt a módját ismerem annak, hogyan lehet emlékezetessé tenni egy ilyen fontos pillanatot az ember életében”, mondta a 43 éves férfi, aki Torontóban él.

De nem ez az első alkalom, hogy Dandachi kapcsolatba került Izraellel, írja a JTA.org.

2013-ban menekült el Szíriából Izraelbe, és ekkoriban nyíltan támogatta a zsidó államot és Benjamin Netanjahut. 2017-ben költözött Kanadába, és még most is egyetért azzal, hogy Netanjahu annektálni akarja a Gázai övezet egyes részeit.

Dandachi egy szervezetet is alapított, amelynek neve Köszönöm Izrael lett annak elismeréseként, hogy Izrael milyen sokat segített az szíriai menekülteknek.

Ruben Golran bar micvaja múlt héten lett volna Milánóban. 600 vendéget hívtak meg erre az eseményre. De a milánói hatóságok betiltottak minden nagyobb rendezvényt Észak-Olaszországban a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Így az ünnepség sokkal szerényebb lett.

Ruben apja, Elia elmondta, hogy nagyon megható volt a számukra Dandachi gesztusa. A szír férfin kívül még egy New Yorki család is kapcsolatba lépett velük, ők egy festményt akarnak küldeni a fiúnak e fontos esemény alkalmából.

„Nagyon elérzékenyültem a számítógépem előtt, amikor azt láttam, hogy egy szír muszlim férfi a mi országunkban adományoz fát a fiúnknak. Ez tényleg nagyon különleges ajándék”, mondta.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp