A TEV feljelenti Toroczkait közösség elleni uszítás miatt

A Tett és Védelem Alapítvány  (TEV) szerint a Mi Hazánk elnöke gyűlöletre uszított, amikor arról beszélt, hogy a zsidók tették tönkre Magyarországot. 

„A neonáci Mi Hazánk Mozgalom 2020. március 1-én, Horthy Miklós kormányzóvá választásának századik évfordulója apropóján tartott rendezvényén Toroczkai László, a párt elnöke a két világháború közötti antiszemita gyűlölet-toposzaiból jelesre vizsgázott” – áll  Tett és Védelem Alapítvány közleményében.

Toroczkai: Magyarország tönkretevői szinte kivétel nélkül zsidók voltak – Kibic Magazin

Horthy Miklós hatalomra kerülésének 100. évfordulójára emlékezett a szélsőjobboldali Mi Hazánk.A párt elnöke szerint a zsidóságnak végre szembe kellene néznie a Tanácsköztársaság zsidó vezetőinek felelősségével. „Az elmúlt hetekben arról kellett magyarázkodunk, hogy Horthy felelős-e a zsidóság kiirtásáért. Bár felmerül a kérdés, hogy akik ezt kérdezik tőlünk, ők akkor hogyan lehetnek túlélők?”

A szervezet úgy véli, hogy míg „a XX. században a magyarországi zsidóság kollektív megbélyegzése, a Tanácsköztársasággal történő megfeleltetése, Trianonért, Magyarország »kivéreztetéséért, tönkretételéért« történő hibáztatása a vészkorszakhoz vezetett, addig a XXI. században a szélsőjobboldali gyűlöletkeltő szónok felelősségre vonása kell, hogy megtörténjen”.

„A Tett és Védelem Alapítvány éppen ezért feljelentést tesz Toroczkai Lászlóval szemben a Büntető Törvénykönyvünk 332.§-ba ütköző közösség elleni uszítás bűncselekménye miatt.”

Mint írják, a TEV „szintén nem kíván szó nélkül elmenni a néhány évvel ezelőtt országunkat, a mi hazánkat az egész világ előtt lejárató, majd betiltott szélsőjobboldali félkatonai szervezetek jogellenes újraéledése előtt”. 

„Éppen ezért feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel miatt eljárást kezdeményezünk, valamennyi olyan személlyel szemben, aki a nyilvános rendezvényen a Magyar Gárda félelemkeltő vagy ahhoz hasonlatos egyenruhájában jelent meg” – zárja közleményét az alapítvány.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp