Toroczkai: Magyarország tönkretevői szinte kivétel nélkül zsidók voltak

Horthy Miklós hatalomra kerülésének 100. évfordulójára emlékezett a szélsőjobboldali Mi Hazánk. A párt elnöke szerint a zsidóságnak végre szembe kellene néznie a Tanácsköztársaság zsidó vezetőinek felelősségével.

„Az elmúlt hetekben arról kellett magyarázkodunk, hogy Horthy felelős-e a zsidóság kiirtásáért. Bár felmerül a kérdés, hogy akik ezt kérdezik tőlünk, ők akkor hogyan lehetnek túlélők?” 

– ezzel a felvezetéssel fordult rá a zsidóság kérdőre vonására Toroczkai László a Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésen.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke beszédet mond a Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Kossuth Lajos téren (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A nemrég újraavatott Nemzeti Vértanúk Emlékműve előtt elmondott beszédében a Mi Hazánk elnöke kijelentette, hogy „még késik annak annak a zsidó szembenézésnek az ideje”, amikor a zsidó hitközségi vezetők elkezdenének arról is beszélni, hogy

„Magyarország tönkretevői, a Tanácsköztársaság vezetői, miért voltak szinte kivétel nélkül zsidó származású emberek?”  

Az újabb Trianon miatt aggódó Toroczkai akkor tenne pontot a magyar történelem ezen időszakára, ha végre megtörténne a zsidóság szembenézése a Tanácsköztársaság zsidó vezetőinek felelősségével „Magyarország kivéreztetésében, lefegyverzésében és tönkretételében”.

A megemlékezésen a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, a Délvidéki Magyar Polgári Szövetség képviselői, valamint „gárdisták” vettek részt.

A megemlékezés az MTI tudósítása szerint a Szent Gellért téren kezdődött, ahol Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke azt követelte, hogy a főváros fogadja posztumusz díszpolgárává a kormányzót, illetve állítsák fel Horthy Miklós lovas szobrát a Szent Gellért téren.

A Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés résztvevői a Szent Gellért téren (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ezt követően a megemlékezők alkotta fáklyás menet – egy, a volt kormányzó egykori budapesti bevonulására emlékezve – egy fehér ló felvezetésével a Szent Gellért térről, a Szabadság hídon keresztül a Parlamenthez közeli Vértanúk teréig vonult. Nemzeti színű és árpádsávos zászlókat lobogtattak, illetve mindvégig a „Vesszen Trianon!” rigmust skandálták.

Már a Műegyetem rakpartnál ellentüntetők várták a megemlékezés résztvevőit, a rendezvényt fütyüléssel, bekiabálásokkal és egy kisteherautóról sugárzott hangos zenével próbálták megzavarni. Az ellentüntetők a többi között a „Horthy bűnök! Fehérterror! Fasiszta állam! Antiszemita törvény! Kamenyec-Podolszkij! Újvidéki vérengzés!” feliratú táblával tiltakoztak. illetve a „Nácik haza!” rigmust skandálták.

A rendőrök kordonokkal hermetikusan elválasztották egymástól a megemlékezés résztvevőit és az ellentüntetőket; rendbontás nem történt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp