Az amerikai zsidók bármilyen demokrata jelöltet támogatnának, hogy leváltsák Trumpot

Egy friss kutatás szerint akár még Bernie Sanders mögé is beállnak az amerikai zsidók annak érdekében, hogy véget vessenek Trump elnökségének.

A kutatás azt állapította meg, hogy bárki indul is a demokraták színeiben a 2020-as választáson, nagy valószínűséggel megkapja a zsidók szavazatát.

A kutatást a Zsidó Választási Intézet tette közzé múlt hét pénteken. Az eredmények szerint az amerikai zsidó állampolgárok kétharmada akarja mindenáron leváltani Donald Trumpot, írja a JTA.org.

A kutatást a február 18-24-i időszakban készítették, amikor Bernie Sanders bejelentette, hogy nem akar részt venni az Izrael-párti AIPAC lobbiszervezet éves konferenciáján. Ezután többen azt jósolták, hogy az amerikai történelemben most először fog előállni az a helyzet, hogy a zsidó szavazók a republikánusoknak adják a támogatásukat.

Bernie Sanders

A kutatás most azt találta, hogy ugyan a zsidó szavazók jobban szimpatizálnak más demokrata jelölttel, mint Sanders-szel, ellenszenvük Trumppal szemben sokkal erőteljesebb. A zsidók 45%-a nem kedveli Sanders megnyilvánulásait, de 61%-uk határozzan elutasítja Trump nézeteit, és inkább szavazna Sanders-re.

A megkérdezettek nagy többsége szerint Trump legalábbis részben felelős az elmúlt évek zsinagógákban történt merényleteiért, valamint 45%-uk úgy gondolja, hogy Trumpnak köszönhetően erősödtek meg a szélsőjobboldali és nacionalista hangok az USA-ban.

A kutatás – melyben a válaszadók 66%-a demokratának, 26%-a republikánusnak vallotta magát – azt is kimutatta, hogy a zsidó szavazók szerint Trump politikája segíti Izrael ügyét. Azonban míg a megkérdezettek 91%-a vallja magát Izrael-pártinak, csupán 32%-uk mondta azt, hogy ez lenne a fő szempont a szavazatuk leadásakor.

Ugyanakkor a Neokohn.hu megjegyzi a kutatással kapcsolatban, hogy az amerikai szavazókat regisztráló rendszerben nem tartják számon az állampolgárok vallását. A közvélemény-kutatásokat olyan cégek végzik, amelyek a zsidó lakosságra fókuszálnak. A probléma azonban az, hogy ezek a szervezetek a zsidóságnak csak egy – és nem reprezentatív – részét kérdezik meg, így az eredmények torzulhatnak.

Ezzel is magyarázható, hogy amíg 2016-ban az előrejelzések többsége azt mondta, hogy a demokrata Hillary Clintonra a tengeren túli zsidók 70 százaléka fog majd szavazni, ezzel szemben ez az arány sokkal kisebb lett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp