Az amerikai zsidók bármilyen demokrata jelöltet támogatnának, hogy leváltsák Trumpot

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy friss kutatás szerint akár még Bernie Sanders mögé is beállnak az amerikai zsidók annak érdekében, hogy véget vessenek Trump elnökségének.

A kutatás azt állapította meg, hogy bárki indul is a demokraták színeiben a 2020-as választáson, nagy valószínűséggel megkapja a zsidók szavazatát.

A kutatást a Zsidó Választási Intézet tette közzé múlt hét pénteken. Az eredmények szerint az amerikai zsidó állampolgárok kétharmada akarja mindenáron leváltani Donald Trumpot, írja a JTA.org.

A kutatást a február 18-24-i időszakban készítették, amikor Bernie Sanders bejelentette, hogy nem akar részt venni az Izrael-párti AIPAC lobbiszervezet éves konferenciáján. Ezután többen azt jósolták, hogy az amerikai történelemben most először fog előállni az a helyzet, hogy a zsidó szavazók a republikánusoknak adják a támogatásukat.

Bernie Sanders

A kutatás most azt találta, hogy ugyan a zsidó szavazók jobban szimpatizálnak más demokrata jelölttel, mint Sanders-szel, ellenszenvük Trumppal szemben sokkal erőteljesebb. A zsidók 45%-a nem kedveli Sanders megnyilvánulásait, de 61%-uk határozzan elutasítja Trump nézeteit, és inkább szavazna Sanders-re.

A megkérdezettek nagy többsége szerint Trump legalábbis részben felelős az elmúlt évek zsinagógákban történt merényleteiért, valamint 45%-uk úgy gondolja, hogy Trumpnak köszönhetően erősödtek meg a szélsőjobboldali és nacionalista hangok az USA-ban.

A kutatás – melyben a válaszadók 66%-a demokratának, 26%-a republikánusnak vallotta magát – azt is kimutatta, hogy a zsidó szavazók szerint Trump politikája segíti Izrael ügyét. Azonban míg a megkérdezettek 91%-a vallja magát Izrael-pártinak, csupán 32%-uk mondta azt, hogy ez lenne a fő szempont a szavazatuk leadásakor.

Ugyanakkor a Neokohn.hu megjegyzi a kutatással kapcsolatban, hogy az amerikai szavazókat regisztráló rendszerben nem tartják számon az állampolgárok vallását. A közvélemény-kutatásokat olyan cégek végzik, amelyek a zsidó lakosságra fókuszálnak. A probléma azonban az, hogy ezek a szervezetek a zsidóságnak csak egy – és nem reprezentatív – részét kérdezik meg, így az eredmények torzulhatnak.

Ezzel is magyarázható, hogy amíg 2016-ban az előrejelzések többsége azt mondta, hogy a demokrata Hillary Clintonra a tengeren túli zsidók 70 százaléka fog majd szavazni, ezzel szemben ez az arány sokkal kisebb lett.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp