Sokan támogatják az Izrael-ellenes holland pártot

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Denk nevű párt megalapítása egy 2014-es holland belpolitikai botrányhoz köthető, amikor a Munkáspárt két török származású alsóházi képviselője kritizálta a miniszterelnök-helyettest zsidó származása miatt. Később ők hozták létre a Denket.

Főként török és arab bevándorlók között népszerű a Denk nevű holland bevándorlópárt, annak ellenére, hogy üzenetei jelentős része antiszemita – mondta a Migrációkutató Intézet kutatója, a pártról készült tanulmány szerzője.

Veszprémy László Bernát hozzátette: a Migrációkutató Intézet tanulmányában a Denknek egy olyan 2016-2017-es kampányra fókuszált, amely a holland társadalom előítéleteire, sztereotípiáira épített. A kampány kiterjedt Izrael démonizálására, izraeli közszereplők támadására is – közölte.

Hangsúlyozta: több kutatás is kimutatta, hogy a török származású holland szavazók több mint fele és az arab származású szavazók jelentős része a Denket támogatja.

Általában a bevándorlók érdekeinek képviseletére alakuló pártok nem hosszúéletűek, a Denk viszont egy stabilan létező holland párt, amely bekerült az alsóházba is – jelezte.

Emlékeztetett: a Denk megalapítása egy 2014-es holland belpolitikai botrányhoz köthető, amikor a Munkáspárt két török származású alsóházi képviselője kritizálta a miniszterelnök-helyettest zsidó származása miatt.

A két politikust kizárták a pártból, és később ők alapították meg a Denket.

Selcuk Ozturk és Tunahan Kuzu, a párt két alapítója

A Migrációkutató Intézet, a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított tudományos műhely, amely 2015 szeptemberében kezdte meg működését.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp