Sokan támogatják az Izrael-ellenes holland pártot

A Denk nevű párt megalapítása egy 2014-es holland belpolitikai botrányhoz köthető, amikor a Munkáspárt két török származású alsóházi képviselője kritizálta a miniszterelnök-helyettest zsidó származása miatt. Később ők hozták létre a Denket.

Főként török és arab bevándorlók között népszerű a Denk nevű holland bevándorlópárt, annak ellenére, hogy üzenetei jelentős része antiszemita – mondta a Migrációkutató Intézet kutatója, a pártról készült tanulmány szerzője.

Veszprémy László Bernát hozzátette: a Migrációkutató Intézet tanulmányában a Denknek egy olyan 2016-2017-es kampányra fókuszált, amely a holland társadalom előítéleteire, sztereotípiáira épített. A kampány kiterjedt Izrael démonizálására, izraeli közszereplők támadására is – közölte.

Hangsúlyozta: több kutatás is kimutatta, hogy a török származású holland szavazók több mint fele és az arab származású szavazók jelentős része a Denket támogatja.

Általában a bevándorlók érdekeinek képviseletére alakuló pártok nem hosszúéletűek, a Denk viszont egy stabilan létező holland párt, amely bekerült az alsóházba is – jelezte.

Emlékeztetett: a Denk megalapítása egy 2014-es holland belpolitikai botrányhoz köthető, amikor a Munkáspárt két török származású alsóházi képviselője kritizálta a miniszterelnök-helyettest zsidó származása miatt.

A két politikust kizárták a pártból, és később ők alapították meg a Denket.

Selcuk Ozturk és Tunahan Kuzu, a párt két alapítója

A Migrációkutató Intézet, a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított tudományos műhely, amely 2015 szeptemberében kezdte meg működését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp