Bocsánatot kért a spanyol karneváli csapat a holokauszt-témájú felvonulásért

Lemondta a további fellépéseit a náci jelmezben vonuló spanyol karneváli csapat, miután több zsidó szervezet és a madridi izraeli nagykövetség is felháborodását fejezte ki az előadásukkal kapcsolatban.

A csapat a spanyol zsidó közösségtől is elnézést kért, írja az algemeiner.com.

A parádén néhány táncos náci jelmezt viselt, géppuskája volt, mások csíkos rabruhában vonultak, fehér ruhás lányok pedig izraeli zászlókat lengettek.

Kicsit félreértelmezték a holokauszt áldozataira való emlékezést egy spanyol karneválon – Kibic Magazin

A belga karnevál antiszemita jelmezei után most egy spanyolországi utcabál miatt tiltakozik többek között Izrael és az Auschwitz Múzeum. Botrányt okozott a spanyolországi Campo de Criptanában megrendezett karnevál, miután a jelmezes felvonulás egyik csoportosulása nácinak és zsidó foglyoknak öltözve énekelte és táncolta végig az esemyént.

Arancha Laya külügyminiszter szerint a Campo de Criptana-i felvonulás a holokauszt banalizálása volt.

A felvonulást szervező Chaparral Kulturális Szövetség szóvivője elmondta, hogy a csapat az izraeli nagykövetséget is felhívta, és elmondta, hogy nem sértő szándékkal készítették a show-t, a cél az áldozatok előtti tisztelgés lett volna.

Korábban a nagykövetség gonosznak és gyomorforgatónak nevezte az előadást, amely gúnyt űz 6 millió zsidó áldozatból.

Carlos Jimenez, felvonuló csoport szóvivője elmondta, hogy igyekeztek mindenkitől elnézést kérni, és törölték az ezzel kapcsolatos Facebook oldalt, miután sértegetések és fenyegetések zúdultak rájuk.

„A szándékaink tiszták voltak, nem akartunk gyűlöletet kelteni.”

Simon Samuels, a Simon Wiesenthal Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője szerint nem biztos, hogy a szervezőknek antiszemita nézeteik vannak, de lesújtó a tragédiáról alkotott értelmezésük, és felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy jól oktassák a holokausztot az iskolákban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp