Szabó István nem veszi át a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját

Az Oscar-díjas rendező azután döntött így, hogy kitüntetését többen is kritizálták ügynökmúltja miatt. Schmidt Mária az egész kulturális kormányzatot kérdőre vonta az életműdíjjal kapcsolatban.

Nem veszi át Szabó István, a nemzet művésze a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját – írja az MTI az egyesület elnökségének szerdai közleménye nyomán. Döntéséről Szabó István szóban tájékoztatta a Magyar Filmakadémia Egyesületet, amely tiszteletben tartja és tudomásul veszi a filmrendező döntését, hogy nem veszi át az életműdíjat.

Klaus Maria Brandauer és Szabó István a Zárójelentés című film díszbemutatóján a Corvin moziban(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szabó István kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták az Oscar- és Kossuth-díjas rendező ügynökmúltja miatt. Schmidt Mária például a saját Facebook-oldalán megjelentett nyílt levélben fejezte ki megdöbbenését és felháborodását. 

A Terror Háza Múzeum főigazgatója arra kérte Kásler Miklós minisztert, Fekete Péter államtitkárt, Káel Csaba kormánybiztost, illetve L. Simon László képviselőt, hogy „tisztázzák a kulturális kormányzat álláspontját a tervezett életműdíjjal kapcsolatban”.

Szabó István díjazása ellen tiltakozik Schmidt Mária – Kibic Magazin

Az Oscar-díjas rendezőnek a Magyar Filmakadémia szeretne életműdíjat adni. Schmidt Mária a Facebookon fakadt ki a döntés ellen Szabó ügynökmúltja miatt. Szabó István új filmje, a Zárójelentés nyitja idén a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlét. A Magyar Filmakadémia pedig ennek apropóján úgy döntött, hogy az Oscar-díjas rendező eddigi munkásságát életműdíjjal méltatja, írja a 444.

A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp