Szolidaritási menet azokért az izraeli nőkért, akik nem válhatnak el

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

300 nő vett részt azon a sivatagi sétán, amelyen azoknak a nőknek a problémájára kívánják felhívni a figyelmet, akiktől megtagadták a válást a férjeik. Izraelben ugyanis csak a férj engedélyével lehet válni.

Több száz nő vett részt azon a múlt hét csütörtök-pénteki 24 órás, sivatagi sétán, ahol az ún. agunotok, vagyis a „megláncolt”, a házasságból ki nem engedett nők problémájára kívánják felhívni a figyelmet. Az eseményt harmadik éve rendezik meg a nők a válásukban segítő Yad La’isha nevű szervezet támogatásával, olvasható a The Times of Israel beszámolójában.

Izraelben a házasságot és a válást kizárólag a vallási felügyeleti hatóság engedélyezheti, vagyis a Főrabbinátus. A válások a zsidó törvények szerint zajlanak, ami azt jelenti, hogy a férj beleegyezése, döntése kell a váláshoz, és ezt a nőnek el kell fogadnia. Ha a férfi ezt megtagadja, akkor a nő bennragad a házasságban, és továbbra is férjezettnek tekintik a vallási hatóságok, valamint az állam. Sok esetben a férj makacsságból vagy csak nagyobb pénzösszeg ellenében hajlandó megadni a beleegyezését, vagy akkor, ha a nő lemond a tartásdíjról. A szakértők szerint ez a kínzás, az abúzus egyik formájának tekinthető.

A 18 kilométeres sétán vallásos és világi, fiatal és idősebb nő találkoztak az ország különböző pontjairól. Helyzetük, hátterük nagyon különböző, mégis ugyanaz történt velük. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy mindez bármelyik nővel megtörténhet Izraelben.

„Hihetetlen, hogy 2020-ban még mindig harcolnunk kell a nők szabadságáért”, mondta Pnina Omer a Yad La’isha igazgatója. Csak az elmúlt hónapban 12 nőt szabadított meg a házasságától a szervezet, köztük volt olyan is, aki 20 éve várt erre a pillanatra.

Nem lehet tudni, pontosan hány agunot él Izraelben. A rabbinikus bíróságoknak sokszor nincs mozgásterük a kérdésben. Néha próbálnak szankciókat bevezetni azokkal a férfiakkal szemben, akik bizonyítottan csak makacsságból nem engedik el a feleségüket. Ilyenkor megtiltják nekik, hogy elhagyják az országot vagy akár a munkahelyük megszüntetését is elrendelhetik, vagy kérhetik a letartóztatásukat, ám ezek ritka esetek.

A nők történetei között nincs két egyforma. Az egyik elmesélte, hogy már az esküvője napján megkezdődött a bántalmazása, mások viszont átlagos házasságról számoltak be, ahol az elején szerették egymást a felek. Voltak, akik mélyen haragudtak a vallási hatóságokra, az államra, amiért elrabolták a szabadságukat, mások viszont arról számoltak be, hogy tisztelik a zsidó vallási törvényeket. Voltak olyanok is, akik hálásak a rabbinikus bíróságoknak, és érezték, hogy a bíró az ő oldalukon áll, csak a törvény köti a kezét.

Sok nő kétségbe volt esve, amiért képtelen újraházasodni, mások a hivatalokkal folytatott reménytelen küzdelmekről számoltak be, és arról, hogy a kormányzati szervek végig feleségként kezelték őket jóval azután, hogy a kapcsolatuk véget ért a férjjel. Voltak, akik az elveszett időt siratták, mások viszont hálásak voltak a Yad La’ishának, amiért visszaadta a szabadságukat.

Az egyik nő elmesélte, hogy amikor megismerkedett a férjével, aki egy hotelben dolgozott, a férfi azt mondta neki, hogy egy jeruzsálemi árva. Később kiderült, hogy egyik állítás sem volt igaz, sőt a férfi csak a pénze miatt vette el a nőt, akinek akkoriban rákja volt. A nő végül meggyógyult, és el akart válni. A házasság 5 hónapig tartott, a válási procedúra 6 éve folyik.

Orly Vital 12 éve nem tud elválni a férjétől. Most lesz 5 éve, hogy a férje egyszer csak eltűnt. Kisétált a rabbinikus bírósági meghallgatásról és nyoma veszett. „Senki sem tudja, hol van. Eltűnt, a telefonján nem elérhető. A családja azt hitte, hogy külföldre ment, de őt eltiltották a külföldre költözéstől, így ha ez megtörtént, akkor illegálisan vagy hamis útlevéllel hagyta el az országot”, meséli a nő.

Orly Vital

Vital 12 éve jelentette be, hogy válni szeretne, de a bíróság csak 7 évvel később deklarálta, hogy a férfi szándékosan akadályozza a válást. Vital és a férje tinédzserként ismerkedett meg, mindketten világiak voltak. 18 évesen kezdtek vallásos életet élni, majd később összeházasodtak és 4 gyerekük született.

Vital elmondása szerint a házassága néhány év után romlott meg, és a helyzetet rontotta, hogy a két család között kemény anyagi vita állt fenn. Amikor a nő a válás mellett döntött, gyorsan rájött, hogy nem lesz könnyű dolga.

„Sokszor azt súgta a fülembe, hogy addig nem adja a beleegyezését a váláshoz, amíg nem adok pénzt az anyjának”, mesélte. „Mindig mindent suttogva mondott, mert félt, hogy rögzíteni fogom a szavait úgy, ahogy ő mindent rögzített, amit én mondtam neki.”

Vital azt szeretné, ha több olyan bíró lenne, aki világossá teszi a férjek számára, hogy a válás nem alku tárgya. De a bíróságok azonnal engedményeket kérnek mindkét féltől, és arra bátorítja a férfiakat, hogy lehetetlen anyagi követelésekkel álljanak elő. Mivel Vital férje eltűnt, a válást nem lehet azóta sem végrehajtani.

Eközben Vital az Em Habanim nonprofit szervezet igazgatója lett. Az Em Habanim ultra-ortodox nők és családjaik válását segíti, egy ilyen szervezet segítsége annak idején jól jött volna Vitalak is.

„Ez az én bosszúm a férjemen: továbbléptem az életemmel, dolgozom és boldog vagyok. Nem tudta elvenni a boldogságomat annak ellenére, hogy miatta nem tudok újra megházasodni, nem lehet kapcsolatom, se több gyerekem”, tette hozzá. „Ez az én személyes elégtételem.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp