Kicsit félreértelmezték a holokauszt áldozataira való emlékezést egy spanyol karneválon

A belga karnevál antiszemita jelmezei után most egy spanyolországi utcabál miatt tiltakozik többek között Izrael és az Auschwitz Múzeum.

Botrányt okozott a spanyolországi Campo de Criptanában megrendezett karnevál, miután a jelmezes felvonulás egyik csoportosulása nácinak és zsidó foglyoknak öltözve énekelte és táncolta végig az esemyént.

Az izraeli nagykövetség tiltakozását követően a helyi polgármester közölte, neki arról volt tudomása, hogy a táncot előadó El Chaparral Kulturális Egyesület a holokauszt áldozatai előtt szeretne tisztelegni a performansszal. Legalábbis a karnevált szervező önkormányzat erre adta ki a részvételi engedélyt. A felháborodást a polgármester is osztotta.

Az antiszemita jelmezek és díszletek miatt tavaly lekerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról a belgiumi Aalst városának karneválja, ahol idén sem fogták vissza magukat az utcabál résztvevői:

Rovarokként ábrázolják az ortodox zsidókat a belga fesztiválon – Kibic Magazin

A szervezők szerint ők mindenkiből karikatúrát csinálnak, ezért nem hajlandók változtatni a zsidókat gúnyoló jelmezeken sem. Tavaly is nagy botrányt kavart a belga Aalst-ban megrendezett fesztivál antiszemita figurák miatt. Ekkor a zsidó figurák hatalmas pénzes zsákokkal vonultak az utcán. Idén rovarlábakat illesztettek ortodox zsidók ruháját imitáló jelmezekhez, és az „engedelmeskedj” feliratot írták ki a ruhájukra, olvasható a jta.org-on.

(Guardian)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp