Több csecsemő is herpeszes lett a körülmetélést követően New Yorkban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egyes ultraortodox zsidó közösségekben még ma is él az a hagyomány, hogy a körülmetélést végző mohél a szájával szívja ki a vért a beavatkozást követően.

Az elmúlt fél évben négy zsidó újszülöttet is herpeszvírus-fertőzéssel kezeltek New York-i kórházakban, adta hírül a JTA. A csecsemők azután fertőződtek meg a vírussal, hogy a hagyományos zsidó körülmetélésen (brit milá) estek át.

A fertőzés forrása nagy valószínűség szerint egy olyan hagyomány, amely szerint a körülmetélést végző személy (mohél) az eljárást követően a szájával szívja ki a vért a sebből. Ezt a hagyományt a legtöbb mohél már nem gyakorolja, a szájjal szívás helyett egy steril pipettát alkalmaznak a vér eltávolításához. Egyes ultraortodox közösségekben azonban a mai napig ragaszkodnak ehhez a szokáshoz.

A herpeszvírust az újszülöttek a felnőttek nyálán keresztül kapják el, de míg a felnőttek esetében a fertőzés csak enyhébb tüneteket okoz, addig a csecsemőknél kimondottan veszélyes lehet. A herpesz náluk agykárosodást, illetve akár halált is okozhat.

A mostani esetekben a gyerekek a kórházban antivirális kezelést kaptak, és jelenleg lábadoznak. 2004 és 2011 között viszont a regisztrált 11 herpeszes esetből két kisfiú meghalt, kettő pedig agykárosodást szenvedett.

2015 és 2017 között hat brooklyni családnál állapítottak meg herpeszvírus-fertőzést a körülmetélést követően, miután szájjal történt a vér kiszívása. A szülők egyik esetben sem adták meg a mohél nevét az egészségügyi hatóságoknak.

Izraelben egyre több szülő utasítja el a körülmetélést – Kibic Magazin

Vannak szülők, akik azért nem engedik körülmetélni fiúgyermeküket, hogy ne sérüljön a testi épséghez való joga, mások mint vallási parancsot utasítják el. A körülmetélésnek azonban lehetnek egészségügyi előnyei, ugyanakkor kockázatot is jelenthet a beavatkozás nem megfelelő végrehajtása. A zsidóságban az apa micvája (parancsolata), hogy nyolcnapos korában körülmetélje fiú gyermekét, Isten Ábrahámmal kötött szövetségének emlékére.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp