Problémát okozhat a koronavírus a macesz ellátásban Peszachkor Izraelben

Más pészachi ételek esetében is lehet számítani fennakadásra a szállítási korlátozások miatt.

A koronavírus terjedése miatt sok izraeli mondta le külföldi utazását Pészach idejére, így többen maradnak majd Izraelben, és ez növelheti a macesz iránti hazai keresletet.

„Már leadtuk a macesz rendeléseinket az ünnepekre”, mondja egy kereskedő a jpost.com szerint.

A kereskedő beszámolója szerint két faktorra építik rendeléskor a kalkulációjukat: senki sem akar pészachi ételt enni Pészach után, és a lakosság 5-7%-a ilyenkor külföldön tartózkodik.

Az első faktor miatt a pészachi ételeket csak korlátozott mennyiségben gyártják, és ez jelen azt jelentheti, hogy a kereslet 3-4%-át nem fogják tudni kielégíteni.

Más ünnepi élelmiszerek érkezése is nehézségekbe ütközik, mivel a vírus miatt hatalmas csúszások vannak a szállításban. Épp ezért Izrael Törökországból hozat több olyan terméket, amely szükséges lehet a termékhez, például székeket, edényeket, serpenyőket, műanyag dobozokat és kis elektronikai készülékeket.

Ezeket a termékeket normális esetben Kínából rendelik meg viszonylag olcsón, míg a Törökországból érkező áruk 20%-al drágábbak lehetnek, bár a szállítási költség itt kevesebb és gyorsabban érnek ide. Ugyanakkor vannak bizonyos Kínából rendelt termékek, például arcmaszkok, amelyek az utóbbi időben a koronavírus miatt, megdrágultak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp