Először fogadott egy rabbit a szaúdi király

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

David Rosen rabbi egy vallásközi párbeszédet segítő szervezet találkozója keretében járt Szalman királynál Rijádban. A rabbi szerint Szaúd-Arábia drámai átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évben.

A brit-izraeli David Rosen rabbi a KAICIID nemzetközi vallások közötti párbeszédét támogató szervezet találkozóján járt a múlt héten Szaúd-Arábiában, ahol Szalman király meghívására más vallások képviselőivel az uralkodói rezidenciára is ellátogatott. Rosen a szaúdi kezdeményezésre 2012-ben létrejött szervezet egyik vezetőségi tagja.

David Rosen rabbi (középen) Szalman királynál

Ez volt az első alkalom, hogy a szaúdi uralkodó egy rabbit fogadott volna hivatalos rezidenciáján. Rosen rabbin kívül az iszlám, a hindu, a keresztény és a buddhista vallás képviselői is részt vettek a Szalman királlyal való találkozón.

Rosen a Jerusalem Postnak a találkozót követően elmondta, hogy Szalman király arról beszélt, Szaúd-Arábia nyitottabbá próbál válni, mint ahogy az elmúlt évtizedekben ez a vahabita királyságra jellemző volt. Az iszlám egy nyitottabb formáját fogják ezentúl képviselni.

A király állítása szerint a politikai iszlám és a szélsőséges nacionalizmus arra kényszerítette az országot, hogy az iszlám hithez való hozzáállása szempontjából egyfajta védekező helyzetbe kerüljön. Szaúd-Arábiát ugyanis korábban indokolatlanul befolyásolták a szélsőséges ideológiák.

Szaúd-Arábia ezért most folytatatni szeretné kultúrájának az eredeti, megvilágosodott iszlám orientációjához való visszaállításának folyamatát, amelynek része a nyitottság más vallások irányába – idézte Rosen a király szavait.

A rabbi hozzátette, hogy ez az újfajta nyitottság azért elég relatív, mivel az országnak még mindig sok hiányossága van, például ami a nők helyzetét illeti, de hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arábia így is drámai átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évben.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp