Először fogadott egy rabbit a szaúdi király

David Rosen rabbi egy vallásközi párbeszédet segítő szervezet találkozója keretében járt Szalman királynál Rijádban. A rabbi szerint Szaúd-Arábia drámai átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évben.

A brit-izraeli David Rosen rabbi a KAICIID nemzetközi vallások közötti párbeszédét támogató szervezet találkozóján járt a múlt héten Szaúd-Arábiában, ahol Szalman király meghívására más vallások képviselőivel az uralkodói rezidenciára is ellátogatott. Rosen a szaúdi kezdeményezésre 2012-ben létrejött szervezet egyik vezetőségi tagja.

David Rosen rabbi (középen) Szalman királynál

Ez volt az első alkalom, hogy a szaúdi uralkodó egy rabbit fogadott volna hivatalos rezidenciáján. Rosen rabbin kívül az iszlám, a hindu, a keresztény és a buddhista vallás képviselői is részt vettek a Szalman királlyal való találkozón.

Rosen a Jerusalem Postnak a találkozót követően elmondta, hogy Szalman király arról beszélt, Szaúd-Arábia nyitottabbá próbál válni, mint ahogy az elmúlt évtizedekben ez a vahabita királyságra jellemző volt. Az iszlám egy nyitottabb formáját fogják ezentúl képviselni.

A király állítása szerint a politikai iszlám és a szélsőséges nacionalizmus arra kényszerítette az országot, hogy az iszlám hithez való hozzáállása szempontjából egyfajta védekező helyzetbe kerüljön. Szaúd-Arábiát ugyanis korábban indokolatlanul befolyásolták a szélsőséges ideológiák.

Szaúd-Arábia ezért most folytatatni szeretné kultúrájának az eredeti, megvilágosodott iszlám orientációjához való visszaállításának folyamatát, amelynek része a nyitottság más vallások irányába – idézte Rosen a király szavait.

A rabbi hozzátette, hogy ez az újfajta nyitottság azért elég relatív, mivel az országnak még mindig sok hiányossága van, például ami a nők helyzetét illeti, de hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arábia így is drámai átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp