A magyar zsidó sportoló, aki Hitlert is felbosszantotta

Kárpáti Károly  horogkeresztes zászlók között nyerte meg olimpiai bajnoki aranyérmét 1936-ban Berlinben. Szabadfogású birkózásban addig nem volt első helye Magyarországnak, így Kárpáti történelmi győzelmet ért el. 

Kellner Károly néven Egerben született 1906-ban egy nyolcgyerekes családba, Szabolcsban nevelkedett. Debrecenben került közel a sportághoz, mert a lakásuk abban a házban volt, ahol a DTE birkózóterme.

1924-ben vett részt első birkózóversenyén, 1928-ban pedig már ott volt az olimpián, kötöttfogásban.

Kárpáti a berlini olimpián már nemcsak versenyző volt, hanem társai edzéseit is irányította, felügyelte. Nem sikertelenül, mert ezen az olimpián három magyar bajnokot avattak birkózásban.

A németek egyébként igyekeztek úgy alakítani a versenykiírást, hogy Kárpáti minél kevesebbet tudjon pihenni, írja az Index.hu cikkében.

Kárpáti a dobogó tetején

Augusztus 4-én, a játékok negyedik versenynapján Kárpátinak mindössze kétórás pihenőideje volt. Ellenfele, Wolfgang Ehrl szintén két tusgyőzelemmel jutott el a fináléig, és Adolf Hitlert is szerette volna megajándékozni egy aranyéremmel.

A döntőben mégis magyar siker született, és Hitler visszafordult, egy magyar zsidó győzelmére nem volt kíváncsi.

Németország egyébként 33 aranyérmet nyert ezen az olimpián, 89 érmet tartottak otthon. A nemzetek versenyében az első helyen végeztek, a második helyre befutó Egyesült Államok 24 aranyat nyert, míg a harmadik helyezett Magyarország tízet. Magyarország ekkor lépett fel először az összesítésben a dobogóra.

A 31 éves Kárpáti abbahagyta a birkózást az olimpia után, és testnevelő tanári állást kapott, de származása miatt nagyívű előmenetele ki volt zárva.

Túlélte a háborút. 1945 után bírói vizsgát tett és edzősködni kezdett. A tervei alapján alakult meg a grundbirkózás. 1952-ben ő készítette fel a válogatottat, és két tanítványa olimpiai érmet szerzett.

Csatári József olimpiai bronzérmes birkózó egykori edzőjével, Kárpáti Károllyal
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp