A magyar zsidó sportoló, aki Hitlert is felbosszantotta

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kárpáti Károly  horogkeresztes zászlók között nyerte meg olimpiai bajnoki aranyérmét 1936-ban Berlinben. Szabadfogású birkózásban addig nem volt első helye Magyarországnak, így Kárpáti történelmi győzelmet ért el. 

Kellner Károly néven Egerben született 1906-ban egy nyolcgyerekes családba, Szabolcsban nevelkedett. Debrecenben került közel a sportághoz, mert a lakásuk abban a házban volt, ahol a DTE birkózóterme.

1924-ben vett részt első birkózóversenyén, 1928-ban pedig már ott volt az olimpián, kötöttfogásban.

Kárpáti a berlini olimpián már nemcsak versenyző volt, hanem társai edzéseit is irányította, felügyelte. Nem sikertelenül, mert ezen az olimpián három magyar bajnokot avattak birkózásban.

A németek egyébként igyekeztek úgy alakítani a versenykiírást, hogy Kárpáti minél kevesebbet tudjon pihenni, írja az Index.hu cikkében.

Kárpáti a dobogó tetején

Augusztus 4-én, a játékok negyedik versenynapján Kárpátinak mindössze kétórás pihenőideje volt. Ellenfele, Wolfgang Ehrl szintén két tusgyőzelemmel jutott el a fináléig, és Adolf Hitlert is szerette volna megajándékozni egy aranyéremmel.

A döntőben mégis magyar siker született, és Hitler visszafordult, egy magyar zsidó győzelmére nem volt kíváncsi.

Németország egyébként 33 aranyérmet nyert ezen az olimpián, 89 érmet tartottak otthon. A nemzetek versenyében az első helyen végeztek, a második helyre befutó Egyesült Államok 24 aranyat nyert, míg a harmadik helyezett Magyarország tízet. Magyarország ekkor lépett fel először az összesítésben a dobogóra.

A 31 éves Kárpáti abbahagyta a birkózást az olimpia után, és testnevelő tanári állást kapott, de származása miatt nagyívű előmenetele ki volt zárva.

Túlélte a háborút. 1945 után bírói vizsgát tett és edzősködni kezdett. A tervei alapján alakult meg a grundbirkózás. 1952-ben ő készítette fel a válogatottat, és két tanítványa olimpiai érmet szerzett.

Csatári József olimpiai bronzérmes birkózó egykori edzőjével, Kárpáti Károllyal
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp