Izraeli választások: a budapesti nagykövet már voksolt

Az előzetes becslések szerint a március másodikai választáson ismét patthelyzet alakulhat ki, de sok múlik majd azon, hogyan tudják mozgósítani a pártok a szavazóikat.

Izraelben március másodikán tartják ugyan a parlamenti választásokat, de a zsidó állam külképviseletein már szerdán leadhatták szavazatukat az arra jogosultak.

Így tett Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete is, akit a 168 óra kapott lencsevégre szavazás közben.

Fotó: Lakos Gábor

A becslések szerint a 120 tagú Knesszetből 36 parlamenti hellyel a centrista ellenzéki Kék-fehér pártot mérték a legnagyobbnak. Őket 33 képviselővel a Likud, majd az arab pártok közös listája követte 14 hellyel. Kilencet jeleztek a baloldali pártszövetségnek, nyolcat Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk pártjának, valamint a keleti származású vallásosokat képviselő Sasz és az askenázi ultraortodoxokat megjelenítő Tóra Zsidóságának. Náluk eggyel kapott kevesebbet a kutatóktól a Jobbra, vagyis Jamina nevű, a Likudtól jobbra álló párt.

Az előző két választáson – tavaly áprilisban és szeptemberben – szintén patthelyzet alakult ki a több pártból álló baloldali és jobboldali tábor között. Egyikük sem tudott kormányt alakítani, viszont képesek voltak megakadályozni a másik oldalt a kormányalakításban.

Jelentősen befolyásolhatja a voksolás kimenetelét a választási részvétel, hogy melyik izraeli tábor lesz képes inkább mozgósítani szavazóit a választások napján. A szavazási kedv a baloldalon hagyományosan mintegy 10 százalékkal magasabb, viszont ők kevesebben vannak.

Ennek a taktikának lehet a része, hogy Benjamin Netanjahu tegnap bejelentette: több mint hatezer új lakást építenek Jeruzsálem 1967-ben elfoglalt területein.

A Békét Most nevű izraeli civil békemozgalom elítélte a csütörtöki bejelentést. “A Givat-Hamatósz dombon készülő építkezés komoly csapást jelent a kétállami megoldásra, a jövendő Palesztina megteremtésére” – vélekedtek a mozgalom szóvivői.

“Ez az utolsó pont, amely lehetővé tenné a területi folytonosságot (a palesztinok számára) Betlehem és Kelet-Jeruzsálem között, és az új lakónegyed felhúzása után nem lehet majd összekötni a két várost egymással” – mondták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp