Először adott össze meleg párt egy ortodox rabbi

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Avram Mlotek rabbi szerint a zsidó esküvő megtartását minden zsidó számára lehetővé kell tenni szexuális orientációtól függetlenül.

Vasárnap tartotta esküvőjét egy meleg zsidó pár az Egyesült Államokban. A Nadiv Schorert és Ariel Meirit összeadó rabbi pedig először állt egy azonos nemű párral a hagyományos hüpe alatt. Az ortodox irányzat progresszívabb ágát képviselő Avram Mlotek rabbi azért döntött így, mert szerinte minden zsidó számára lehetővé kell tenni, hogy zsidó szertartás keretein belül házasodjon össze.

I had the privilege of officiating a wedding on Sunday. In many ways, it was like any other simcha I've officiated:…

Közzétette: Avram Mlotek – 2020. február 18., kedd

„Sok szempontból ez is egy olyan örömteli esemény volt, mint bármely másik, amiken eddig részt vettem: zsidó, spirituális, telis-tele szerelemmel” – írja a rabbi a Facebook-oldalán. „A különbség annyi volt, hogy itt két férfi kötött szent szövetséget egymással.”

„Ha egy pár a zsidó hagyományok szerint szeretne élni, zsidó otthont építeni és zsidó gyerekeket nevelni, akkor a rabbinátusnak ehhez meg kellene adnia a lehetőséget. Üdvözölnie kellene ezeket a családokat, és velük lennie az életük fontos pillanataiban. Ha ezt megtagadjuk, akkor újabb elidegenedéssel és a vallás jelentéktelenné válásával kell szembenéznünk” – figyelmeztet Mlotek rabbi.

Amerikában ugyan a legtöbb zsidó felekezetnél engedélyezett az azonos neműek házassága, a Mlotek által is képviselt ortodox irányzat azonban tiltja a melegek összeadását. Mlotek amellett, hogy támogatja a melegek és a nők bevonásának lehetőségét az ortodox vallási életbe, a halacha (a zsidó vallási törvények) tiszteletben tartását is fontosnak tartja. Ezért az esküvőn nem a hagyományos formulát alkalmazta, hanem egy másik rabbi által kimondottan az LMBTQ-emberek számára kidolgozott szertartást vezetett le.

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp