Bombát találtak egy korábbi náci koncentrációs tábor területén

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy 15 éves fiatal találta meg a robbanószerkezetet tartalmazó csomagot a tábor emlékhelyén. A német rendőrség szerint komoly következményei lehettek volna, ha felrobban.

A németországi Türingia tartományban található egykori Mittelbau-Dora koncentrációs tábor emlékhelyén egy robbanószerkezetet tartalmazó csomagra bukkant egy 15 éves látogató, írja Deutsche Welle-re hivatkozva a 444.

Az eset még január 19-én történt, a német hatóságok azóta vizsgálják a bombát, és annyit már sikerült megállapítaniuk, hogy nem a II. világháborúból származik. Azt egyelőre nem tudták kideríteni, hogy ki és milyen célból helyezte el a robbanószerkezetet az emlékhelyen. Ha felrobban a bomba, annak viszont súlyos következményei lehettek volna.

A Mittelbau-Dora eredetileg a buchenwaldi koncentrációs tábor munkatáboraként üzemelt 1943 nyarától. Később önálló koncentrációs táborként működött egészen 1945 áprilisáig, amikor is az amerikai csapatok felszabadították.

A táborban szlávok, romák, zsidók és politikai foglyok egyaránt voltak. Sokan a haláltáborba kerülés előtt kényszermunkát végeztek itt. Nagyjából 60 ezer embert hurcoltak a Mittelbau-Dora táborba, és közel 20 ezer ember lelte itt a halálát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp