Nyolc év után a reform zsidó közösségek is gyűjthetnek egyházi 1 százalékos felajánlásokat

Az egyházügyi törvény 2011-es módosítása óta először lehet a személyi jövedelemadó egyházi 1 százalékát a két reform zsidó szervezet, a Bét Orim és a Szim Salom részére is felajánlani.

Az egyházügyi törvény módosítása alapján 2012-től kizárólag az úgynevezett bevett egyházak gyűjthették a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékából származó felajánlásokat. Tavaly 31 ilyen egyház (plusz a Nemzeti Tehetség Program) kaphatta meg az ehhez szükséges technikai számokat. Köztük három zsidó szervezet: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség.

Raj Ferenc, a Bét Orim rabbija

A két reform közösség, a Bét Orim, illetve a Szim Salom azonban elvesztette addigi egyházi státuszát, így elestek az 1 százalékos felajánlásokból érkező forrásoktól, ami jócskán megnehezítette a szervezetek működését.

Az Alkotmánybíróság három évvel ezelőtt egy NAV elleni kereset ügyében vizsgálódva, hivatalból eljárva észlelte, hogy a különböző vallási közösségek tagjai, azaz a hívők (a személyi jövedelemadó tekintetében adózók) vonatkozásában diszkriminatív helyzet jött létre. Ezért a testület egy olyan határozatot hozott, amely alaptörvény-ellenesnek minősítette a törvényt, mivel az nem tette lehetővé minden hívő számára, hogy az általa preferált egyháznak ajánlhassa fel az szja 1 százalékát.

A reform zsidó közösségek is gyűjthetnek egyházi 1%-os felajánlásokat az Alkotmánybíróság határozata alapján – Kibic Magazin

Az állam által el nem ismert kisegyházak, így a hazai reform zsidó közösségek számára kedvező határozatot hozott az Alkotmánybíróság. Eszerint diszkrimináció, hogy a bevett egyházak tagjai jövedelemadójuk 1%-át egyházuk számára felajánlhatják, a vallási tevékenységet végző szervezetek tagjai azonban nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az Alkotmánybíróság ugyan felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotási kötelezettségének 2017. december 31-ig tegyen eleget, erre azonban egészen tavalyig nem került sor. Az elmúlt évben aztán egy olyan határozat született, ami alapján már a vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak is a bevett egyházakkal együtt technikai számon gyűjthetik az szja 1 százalékos felajánlásokat.

Mindennek köszönhetően idén már nem csak 32 technikai számot osztott ki a NAV, hanem 115-öt, így a Mazsihiszen, az EMIH-en és az ortodoxokon kívül immáron a két reform zsidó közösség is felkerült az egyházi 1 százalékot gyűjtő szervezetek listájára. A technikai számok ezen a linken érhetők el: https://adatbazisok.nav.gov.hu/php/egyszaz/tmp/2020_evi_technikai_szamos_kedvezmenyezettek_20200220.pdf

A Bét Orim és a Szim Salom korábban nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől a teljes egyházi státuszuk visszaállítását, ami ezidáig még nem történt meg.

A teljes egyházi státusz visszaállítását kérik a reform közösségek Orbántól – Kibic Magazin

“Közösségeink tagjai messzemenően érintettek az országunkat is veszélyeztető terrorizmus által és érdekeltek a szélsőséges eszmék elleni küzdelemben.”- Nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Szim Salom és a Bét Orim Progresszív Zsidó Hitközség Hanuka alkalmából. Tisztelt Miniszterelnök Úr!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp